Административен съд София област допусна съдебно математическата експертиза по делото за кметския вот в Самоков, образувано по жалба на кандидата Валентин Милушев.
Както съобщихме, кандидатът за кмет на ГЕРБ Валентин Милушев оспорва в Административен съд –София област изборите. В жалбата на ГЕРБ като мотив са посочени допуснати съществени нарушения на избирателния процес в изборния ден, както и при подготовката на изборите, които водят до промяна на изборния резултат. В жалбата се сочи още, че са били преправени 19 протокола на СИК 32, 35, 36 и др. секции, които са с неистински данни, поради допуснати съществени нарушения при съставянето им. Валентин Милушев е поискал да бъде извършена съдебна експертиза и повторно преброяване на гласовете. Посочват се и доводи за влиянието в обявените изборни резултати на гласовете на лица със спорно право на гласуване, предлагане на пари в изборния ден, указване на натиск върху избиратели, повторно гласуване, масово гласуване от неграмотни, раздаване на облаги.
От БСП оспориха с мотива, че срокът за обжалване е изтекъл. В съда Валентин Милушев твърди, че жалбата не е просрочена, тъй като решенията на ОИК освен на таблото пред стаята, в която заседава комисията, се обявява и в интернет в сайта на комисията.
Стана ясно, че съдът не уважи твърденията на защитата на Владимир Георгиев, че седемдневният срок за обжалване на решението на ОИК-Самоков бил пропуснати и даде ход на делото. На заседанието съдия Неделчева разпореди назначаването на съдебно- математическа експертиза. Според решението секретарят на община Самоков Ангелина Вангелова е задължена да осигури безпроблемен достъп до специално охраняваното помещение в сградата на община Самоков за да стане възможна качествената работа на следните вещи лица Е. Митева, Б. Радайски, Л. Дойчев, Н. Зоичкина, И. Петров, З. Добрева и С. Йорданова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here