Евдокия Манева: Воден режим в Перник има заради лошо управление, безхаберие на институциите, ниска квалификация на работещите, партийна намеса и ниска култура на население

„Областният управител на Перник, бившият кмет, Басейнова дирекция и ВиК има непосредствена вина за водната криза в Перник“

Това заяви в предаването „120 минути“ по БТВ бившият министър на околната среда Евдокия Манева. Тя бе и зам.-министър в същото министерство в три кабинета.

Манева подчерта, че водният режим в Перник е резултат на несвършена работа на много институции, защото „лунният пейзаж, който представлява язовир „Студена“, не се е случил за няколко дни.

В студиото на БТВ Евдокия Манева припомни, че през септември двама министри са отговаряли в петъчния парламентарен контрол бодряшки, че няма проблем, на въпроси, свързани със състоянието на водоснабдяването на Перник. И попита кои са служителите, които са ги заблудили така.

Според Евдокия Манева няма никакво съмнение, че Перник и останалите градове на воден режим са стигнали дотук заради лошо управление, безхаберие на институциите, ниска квалификация на работещите, партийна намеса и ниска култура на нашето население.

„В Перник много добре са знаели за какво става дума. Станало е така, че кметът (бившият) си е мълчал. Мълчали са хората от общинския съвет, мълчали са и управляващите, и опозицията. Мълчал е и областният управител“, каза Манева.

Отговорността трябва да се поеме на всяко ниво. А вече бившият шеф на ВИК вместо да оспорва трябва да се скрие някъде, допълни тя.

За управлението на водите отговарят шест министерства, подчерта още бившият екоминистър.

Манева подчерта, че не сушата е виновна за водния режив в миньорския град, както се твърди. На въпрос кой трябва да носи отговорност за станалото тя обобщи: Всички от ВиК, през предишния кмет, областния управител, до контролните органи и министрите на екологията и регионалното развитие.„България не е от страните с ограничен воден ресурс. Всеки българин средногодишно разполага с около 9000 куб. м вода, а за застрашени се смятат страните, в които този показател е под 5000“, каза още Евдокия Манева. Тя акценитра и на лошата култура на хората при ползването на водата и даде пример с традицията да си изстудяваме дините и бирата на течаща вода
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here