Милушев оспорва избора на Георгиев за кмет на Самоков, от ГЕРБ се оплакват от преправени протоколи, искат повторно броене

Съдът ще проверява кога е публикувано решението за избора на Георгиев и изпуснали ли са срока да обжалват от ГЕРБ

Валентин Милушев оспорва в Административен съд –София област избора на кмет на Община Самоков. Като мотив за това в жалбата са посочени допуснати съществени нарушения на избирателния процес в изборния ден, както и при подготовката на изборите, които водят до промяна на изборния резултат. В жалбата се сочи още, че са били преправени 19 протокола на СИК 32, 35, 36 и др. секции, които са с неистински данни, поради допуснати съществени нарушения при съставянето им. Валентин Милушев е поискал да бъде извършена съдебна експертиза и повторно преброяване на гласовете. Посочват се и доводи за влиянието в обявените изборни резултати на гласовете на лица със спорно право на гласуване, предлагане на пари в изборния ден, указване на натиск върху избиратели, повторно гласуване, масово гласуване от неграмотни, раздаване на облаги.
От БСП твърдят, че срокът за обжалване е изтекъл. Срокът за обжалване е 7- дневен от обявяване на решението на ОИК Самоков. Припомняме, че Владимир Георгиев спечели изборите на първи тур.
В съда Валентин Милушев твърди, че жалбата не е просрочена, тъй като решенията на ОИК освен на таблото пред стаята, в която заседава комисията, се обявява и в интернет в сайта на комисията. „Датата, на която е обявено решението е по-късна от една страна. От друга страна, в случая се касае до две решения. Решение № 157-МИ/28.10.2019 г. на ОИК е допълнено с Решение № 174/01.11.2019 г., като в него се цитира изричното посочване на срока и съдът, пред който подлежи на обжалване Решение № 157, с което е обявен за избран на първи тур кмет на Община – Самоков. Без да влизам в подробности защо се е стигнало до това да допълва решението със срока и съда пред който подлежи на обжалване. На практика Решението 157/01.11.2019 г., в което не е било посочено кога и пред кой съд подлежи на обжалване, не може да бъде насочена жалбата срещу него, след като ние сме посочили изрично на 01.11.2019 г., срокът в който подлежи на обжалване. Подадената жалба съответно е в срок.“, твърди Милушев. В жалбата си той посочил, че има петима свидетели.
В крайна сметка съдът не дава ход на делото, но указва да се предоставят доказателства за датата и часа на публикуване на решението, с което за кмет на община Самоков е обявен Владимир Георгиев.
От ГЕРБ трябва да представят доказателства за начина на депозиране на жалбата си срещу процесните решения.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here