Заловеният в София 27-годишен Шабан Меймиш от село Лъжница остава в ареста – съдът е уважил искането на Районна прокуратура – Гоце Делчев за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщи „Монитор“. Досъдебното производство по случая е било образувано седмица по-рано във връзка с извършено престъпление по чл. 144, ал. 3 Наказателния кодекс – закана с убийство против личността.
В хода на разследването, в качеството на обвиняем е бил привлечен Шабан Меймиш. На 28.10.2019 г., в село Лъжница, област Благоевград, чрез социалната мрежа „Фейсбук“, той се заканил с убийство спрямо директорката на детската градина Нефсе Койнар от същото село, както и на нейното семейство, деца и на учителка в детската градина „Мечта“. Освен отправените заплахи за саморазправа спрямо двамата възрастни, той заявил, че „ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина“.
Към настоящия момент са разпитани директорката и учителката в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет. Същите били излъчени на 27.10.2019 г. и гледани на следващия ден, а впоследствие са били приобщени към делото. Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.
От показанията на близките на обвиняемия Меймиш се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Същият е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през м. август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед. С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.
Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият Шабан Меймиш да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Младежът често е пътувал извън страната, предимно в Украйна, където е работел по няколко месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here