Новият стар кмет на Община Кюстендил Петър Паунов, новоизбраните общински съветници и кметове на кметства положиха клетва на първото заседание на Общинския съвет в областния град. То бе уважено от областния управител Виктор Янев и от главния секретар на Областна администрация Гергана Михайлова.


Първото заседание започна с изпълнение на българския химн, след което Виктор Янев пожела успешен мандат на 37- те общински съветници в Кюстендил, на новия стар кмет Петър Паунов, както и на новоизбраните кметове на общини.


„Суверенът- кюстендилският избирател даде своя вот, заради когото днес Вие сте тук, на първото заседание на Общински съвет- Кюстендил. През изтеклата кампания вие бяхте много различни, чуваха се и различни неща от вас, деляхте се на Аз и Ти, на Тези, Онези, но днес от този момент нататък, вие трябва да бъдете едно- Ние Общински съвет Кюстендил. Това което ви обединява в едно е отговорността към хората, към Общината.

И въпреки вашето разнообразие в политическа принадлежност, идеи, възгледи, професионализъм, идентичност си заслужава да се обедините около общата цел- благоденствие на хората. Пожелавам Ви един успешен мандат и нека след 4 години да бъдат видими плодовете на вашия безкористен, неуморим и всеотдаен труд, за благото на тези които ви избраха, за благото на гражданите на Община Кюстендил“, каза Янев.


Председателят на ОИК- Кюстендил, Венцислав Механджийски също поздрави всички, пожела успешна и ползотворна работа и връчи на всеки удостоверението. След като се заклеха да спазват Конституцията и законите на Република България, общинските съветници подписаха и клетвени листа.


Първата сесия бе водена от най- мъдрия, а не от най- възрастния по думите на областния управител и това бе общинският съветник Невенка Панчева.
„Преди всичко искам да ви пожелая здраве, сили и решителност, характер и визионерство за предстоящия ни мандат. Да пожелая енергията, с която е заредено всяко начало да я поддържаме до края на мандата в името на добруването на нашата красива община Кюстендил.

Получихме кредит на доверие на избирателите, но това не е само кредит, това е отговорност и ние всеки ден трябва да работим за да го оправдаем. И да си пожелаем новосформирания общински съвет да е най- успешния до сега“, заяви Невенка Панчева.


Последва избор на 5 членна комисия по таен избор на председател на Общинския съвет. Такъв обаче не бе избран от общинските съветници, въпреки че процедурата се повтори.
Предложените имена бяха две, на Михаела Крумова и на Младен Ризов. При първото гласуване Михаела Крумова получи 18 гласа и само един не и стигна, отново да заеме този пост. За Младен Ризов гласовете бяха 7 от общо гласували 29 съветника. В четири плика нямаше бюлетини.


При повторното гласуване разпределението на гласовете беше 17 за Крумова, за Ризов 11 и един празен плик. Така според закона, председател ще бъде избран на следващата сесия, която е на 18 ноември от 14 часа.


Новоизбраният Общински съвет- Кюстендил е от 37 души, като 7 от „Коалиция за Кюстендил“ отсъствах. Те ще положат клетва на следващите заседания. В него Местна коалиция ГЕРБ има 19 съветници. „БСП за България” е с 9 съветници. Партия на зелените има 5 съветници, а по двама съветници имат Местна коалиция „Движение заедно за промяна” и Местна коалиция „Глас народен”.

Краси Веселинова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here