Кметове представиха местното самоуправление в страната ни пред колегите им от 80 френски общини. Срещата се проведе във Френския културен институт и е част от Годишната среща на местните власти във Франция.

На нея присъстваха кметовете на Самоков, Раковски и Троян, както и изпълнителния директор на Сдружението Силвия Георгиева. Донка Михайлова запозна гостите от Франция с управлението на страната и  в частност на общините. Последваха въпроси, свързани с общинските приходи, начините на финансиране на общините, местното самоуправление и не на последно място европейските проекти. Кметовете на общини, които участваха във форума отговориха на поставените въпроси.

Владимир Георгиев, който е и член на УС на НСОРБ даде разяснения за начина на усвояването на европейските средства, за управлението на общинските финанси и общинската собственост, както и за осигуряване на приходната част на бюджета. Засегната бе и темата, която от доста време НСОРБ представя пред държавната власт, а именно част от икономическите данъци да се връщат на общините.

Присъстващите кметове имаха възможност да представят общините си. Владимир Георгиев представи община Самоков като възможности за инвестиции и туризъм, като гостите от Франция се впечатлиха много и от културно-историческото ни наследство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here