Георги Икономов

Досегашният кмет Георги Икономов ще оглави опозиционният лагер в общинския съвет на Банско, ГЕРБ има 6 от 17-те съветнически места, следван от НДСВ. Кметският вот спечели обаче Иван Кадев, който получава 51,71 на сто. Той е бивш служител на МВР и директор на ДАНС в Благоевград, както и бивш главен секретар на общината в Банско. Кадев е независим, подкрепен от БСП, „Воля“ и др.

Иван Кадев
Иван Кадев
ivan obreshkov
Иван Обрейков

В редакцията постъпи сигнал преди изборите, че работници на Фирма „Юлен” Банско са инструктирани да гласуват на предстоящите местни избори за Иван Кадев кандидат и срещу кмета на ГЕРБ Георги Икономов, но той не беше потвърден, нямаше нито едно доказателство в тази посока. Сигналът звучеше невероятно, като се има предвид, че Икономов и шефът на фирма „Юлен” Иван Обрейков бяха в „една лодка“ заедно с общинските съветници, шефове на „Юлен“. ПП ГЕРБ и НДСВ ще имат най-голям брой съветници в Общински съвет – Банско, предаде репортер на
При обработени 100 % протоколи става ясно, че 6 от 17-те места в местния
парламент получава листата на ПП ГЕРБ. През следващия мандат от партията общински съветници ще бъдат бившият кмет на Община Банско в предходните 2 мандата – Георги Икономов, Благой Кишев, Евгения Тренчева, Кадри Туталъ, Костадин Загорчин и Марио Шопов. НДСВ, която се сочи за гравитираща към Юлен, получи 5 места – Димитър Русков, Димитър Юлев, Георги Главчев, Иван Драгосинов и Иван Сакарев. Три от регистрираните листи получават по 2 места в
местния парламент. Така от „Воля“ общински съветници ще бъдат: Александър Весков и Спас Валеюв. „БСП за България“ ще бъде представлявана от Благой Милев и Костадин Дурчов, които твърдо стоят зад новия кмет, а Местна коалиция ВМРО- КП Алтернарнативата на гражданите от Георги Думанов и Любомир Мутафчиев.

Както писахме, досегашният кмет Георги Икономов (ГЕРБ), който е и бивш депутат, залагаше в двата си мандата на борба за т.нар. втора кабинка в Банско. Икономов нееднократно е провеждал срещи по въпроса с управляващите, в т.ч. с премиера Бойко Борисов. Зад лобито му застанаха и вицепремиерът тогава Валери Симеонов и министърът на екологията от квотата на ВМРО Нено Димов. Двамата внесоха проект за решение в Министерския съвет, като после обявиха, че правителството дава зелена светлина за втория лифт. Тази „зелена светлина“ стана червена, когато две години по-късно правителството отне мандата на Нено Димов да преговаря за лифта. Причините се коренят в екопротестите и в поредицата от съдебни решения по оспорване на режимите за това какво е позволено и какво не в Национален парк „Пирин“. Оспорвана от години е и самата концесия на свързаната със собственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев фирма „Юлен“, която иска да строи втората кабинка. Сагата се точи от години. Намеси се и прокуратурата, която разпореди, че правителството трябва да започне преговори с концесионера, като откри нарушения в договора, подписан иначе в далечната 2001 година. Проблемът на Банско обаче е в голямата му леглова база, която има излишен леглови капацитет.

Учредителното заседание на новия общински съвет в Банско е насрочено  за 7 ноември, четвъртък от 16.00 часа. Избраните общински съветници, новият общински кмет Иван Кадев и кметовете на кметства ще положат клетва. На заседанието ще се проведе избор и на председател на Общинския съвет.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here