Поводът е честването на празника на Свети Иван Рилски, основал манастира преди 1 000 години

С Божествена Света литургия в Рилския манастир отбелязаха празника на Свети Иван Рилски, известен и като Отчовден. Литургията отслужи Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий.

 Хиляди богомолци от страната и чужбина пристигнаха в Светата обител, за да присъстват на честването. То бе съпроводено с литийно шествие, а началото на празника бе поставено още в сряда вечер с нощно бдение, разказаха служители на манастира.

Преподобни Иван Рилски Чудотворец е известен като закрилник на българския народ и основател на Рилската Света обител.

„Византийският историк Йоан Скилица свидетелствува, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом). Според преданието, местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказал с онемяване. След като се преклонил пред мощехранителницата и поискал прошка, говорът му се възвърнал. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците върнали мощите на светеца в Сердика.“- припомни един монах пред 4ВЛАСТ и добави, че Бог е жив и прави чудеса и днес за тези, които го обичат и пазят словото му.

Поклонниците се насладиха на ангелските гласове на монасите и епископа, които изпяха най- хубавите песнопения, а така също и на емблематичните мекици от пекарната при задната порта. Огромна опашка се изви отново, като на всеки празник. „През това малко прозорче се продават най- вкусните мекици и само от тях не се дебелее, затова задължително трябва да ги опита всеки, а всеки, който ги е опитал веднъж, иска и пак.“ – споделиха хората на опашката.

Мекиците се харчеха по 0.50 лв. и хората си облизваха пръстите. Бурканче сладко от горски ягоди носеше цена от 8. 00 лв, а пресни малини в мъничка тарелка 3 лв.

Най лошото бе, че продължават проблемите със свлачището по пътя към Рилския манастир.

Отново големи камъни са блокирали движението към Светата обител, след като миналата нощ е имало ново срутване.

Припомняме, в участъка по пътя от Рила до най-големия манастир в България, над село Пастра, редовно се образуват срутища.

В район от около 100 метра вече повече от година се свличат скални маси, което възпрепятства движението. Ограничението в скоростта за преминаващите е сведена до 20 км/ч.

Отсечката се укрепваше многократно и имаше многобройни уверения, че проблемът може да се реши генерално.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here