Димитър Юлев: В Банско няма по-голяма организация от клуба на ветераните

 

С членска маса от 900 души бивши шампиони доказваме, че спортът е обществена мисия

„Спортен клуб на ветераните – Банско“ организира на 14 септември трети поред детски футболен турнир. Събитието, което тази година ще се проведе в комплекс „Белведере“, събира заедно чрез най-популярната игра 150 хлапета благодарение на активността на приблизително 6 пъти повече банскалии – 900-те членове на структурата на бившите спортисти под Пирин.
Как обществената енергия може да работи за децата и за това да не се излиза от форма, разговаряме с движещата сила на Спортния клуб на ветераните – председателя Димитър Юлев, който е трикратен европейски вицешампион и веднъж световен вицешампион по канадска борба, а отделно 2 мандата е общински съветник от сдружение „Бъдеще за община Банско“.

Елица ИЛЧЕВА
– Г-н Юлев, третото издание на детския футболен турнир в Банско вече говори, че той става традиционен. Как успявате да вдигнете от компютрите толкова много момчета и защо смятате, че това е важно за тях?
– Едва ли има нужда да убеждавам някого, поне в Банско, че е важно децата да спортуват, а това, което ние, бившите спортисти, целим с турнира, е да подпомагаме развитието им и не с думи, а на терен показваме колко вълнения носи едно състезание. Събираме вече записаните в местните школи тук и в Добринище и това всеки път е повод да им купим топки, екипи и др., с които също да помогнем. Сега например решихме предвид началото на учебната година да подарим на всички участници хубави раници.
Новост за това издание е и че поканихме като специални гости футболните легенди – ветерани от градската школа, да направят майсторски демонстрации, да дадат съвети на малките.
– Вие традиционно около Деня на Банско – 5 октомври, правите и велопоход до Кавала. Вероятно ще сте на педали и тази есен?
– Да, това е едно от емблематичните ни събития. С него всъщност нашата организация продължава традиция, която наследихме, защото днешният „Спортен клуб на ветераните – Банско“ обедини преди 3 години членовете на създадения още 10 години по-рано „Алпийски спортен клуб на ветераните от Банско“ с представители на всички други видове спорт.
Вече имаме записани доста велосипедисти, така че със сигурност и сега ще има поне 50 участници, 20 от които ще стигнат до крайната точка на две колела и без да спират по пътя. За тези, на които не им достигат силите, винаги организираме транспорт, така че и те безпроблемно да бъдат част от събитието. Искам непременно да отбележа, че

с нас отново ще бъде ветеранът на ветераните – 87-годишният бай Асен Тренчев

Той редовно участва и е наша гордост и на Държавното първенство по ски за ветерани, където винаги имаме призьори. На 41-вото в Чепеларе тази пролет заехме 4-то място, предишната година – 5-о, и целта ни за предстоящия сезон е да влезем в тройката. Тук е моментът да кажа, че само преди дни постигнахме и друга победа – Мариана Денева завърши втора на лятното първенство по биатлон за ветерани в Троян, което за нас е изключителен успех.
Успоредно с всичко правим и турнир по биатлон на Бъндеришка поляна, където любезен домакин са „Юлен“. Всъщност ние сме много благодарни на концесионера на ски зоната, който дава безплатни карти на всички наши членове, и приемаме това като изключителен жест към хората от Банско.
– Само спортът ли ви събира и каква представителна извадка от обществеността на града всъщност е вашият клуб?
– Добре го казахте, че сме представителна извадка, защото ние наистина сме най-голямата обществена организация в Банско с 900 души, които плащат по 30 лв. годишен членски внос и това е свидетелство, че не приемат записването си при нас формално, а напротив.
И – да, спортът ни събира, както и желанието ние, хората, които сме били активни, да поддържаме нашия си дух, но и да разпалваме младите. Да помагаме да се развива спортът, да го утвърждаваме като неизменна част от живота на банскалии и като нещо, което може да обединява, а не да разделя. Може да ви прозвучи силно, но ние функционираме като едно голямо семейство. А не знам дали осмисляте, че 900 души от град с население приблизително 12 000, включително и децата, е повече от 1/10 от всички.

Превърнали сме в мисия и грижата ни за природата

По 4 – 5 пъти в годината организираме дни за почистване на планината и подходите към Пирин, като стигаме и до най-високите части, където със съдействието на националния парк правим палаткови лагери, защото един ден не е достатъчен за оборка на цялата територия около езерата, до които ходят туристи.
– Много боклук ли оставят туристите в Пирин?
– 20 чувала събрахме при последната акция само в района на ски зоната това лято. Дали е много или малко, преценете сами. Благодарни сме, че от управата на парка всеки път ни осигуряват чували и извозването на отпадъците.
– Фактически „Спортен клуб на ветераните – Банско“ само с членския си внос ли се издържа?
– Да, и парите ни стигат, за да покриваме разходите по по-голямата част от събитията, и ако се наложи самофинансиране, то е с дребни суми.
– Каква е структурата на клуба?
– Ръководството при нас се избира на ротационен принцип, защото смятаме, че това е пряка демокрация. Първият ни председател беше Христо Воденичаров-Ризе, който сега е почетен шеф. Управителният съвет е сърцето на организацията, решенията не ги взима председателят, а са съобразени с всеки един член.

Един клуб е клуб заради хората, които са вътре

– Е, вие сте спортисти, едва ли я карате съвсем без спортна злоба?
– Да, но сме ветерани (смее се) и при нас няма „Аз“, има „Ние“. Идеите се обсъждат и приемат само при консенсус. И когато ви казах, че функционираме като семейство, това е точно така – от 20 до 90 години са членовете ни, но сме заедно и на терена, и на хорото, и на масата. И затова сме най-бързо развиващият се клуб не само в Банско. Иска ми се да кажа поне по една добра дума за всички наши членове, но понеже времето няма да ни стигне, специално ще отбележа приноса на Георги Главчев. Той с изключително старание и по най-добрия начин подготвя трасето за т.нар. ветеранско състезание, с което традиционно се закриват сезоните в Банско, а през 2018-а сам победи там трима действащи скиори. Важно е да се знае също, че Мария Карпачева, която е секретар на организацията, поема цялата административна работа, при това само на добра воля.
– Вие сте и общински съветник и не мога да не ви попитам каква е разликата между спорта и политиката?
– За съжаление политиката не е толкова чиста работа. Там много често виждаме как се подлива вода.
– А с какво ви привлича тогава?
– Не ми се говори за партии, но политиката ми е много интересна. Аз някак съм вътре в нея от дете, знам, че тя държи лостовете да променя живота към по-добър, и за мен това е много важно. Смятам например, че не е постижение да се направи една улица, а да се работи за всички улици. Нашата община има голям бюджет и мисля, че не се използват оптималните му възможности.
Аз съм състезател по канадска борба, която знаете, че е един от най-социалните спортове, изисква да застанеш срещу опонента, да му хванеш ръката и да го гледаш в очите. Така според мен трябва да е и в парламента. Моите победи съм ги постигал чисто и се стремя по същия начин да съм и в Общинския съвет.
– Къде виждате ролята на обществените организации в управлението и чува ли се думата на вашия спортен клуб?
– Аз и в Общинския съвет съм представител на обществена организация – сдружение „Бъдеще за община Банско“. Смятам, че

силата ни е в това да сме коректив и генератор на идеи

Управлението, особено на ниво общини, трябва да е много добре дефинирано през нуждите на хората и инициативността на различните общности, които се обединяват по интереси. За местните власти е повече от важно да има децентрализация и политиката да се води на място, а решенията да се взимат с консенсус.
– Нещо, което се постига поне последните два мандата в Банско.
– Да, така е, и затова градът видимо се развива.
– Преди местните избори на 27 октомври доста политическа кал се изля обаче в града.
– Реално калта си се изля вътре в една партия, там може би имат проблеми. Ние сме встрани от всякаква компроматна война и така ще бъде. Независимо кои са кандидатите, важното е победителят да спечели с честна и чиста игра. Но нали това интервю не беше за политика…
– И все пак как ще участвате в изборите?
– С много силна листа за общински съветници. Толкова засега. Искам да ви върна към дейността на нашия клуб и да кажа, че в бъдеще ще се стараем да имаме инициатива за всеки вид спорт, който е представен чрез членовете ни. Следващото лято например ще направим тенис турнир за децата и целта ни отново е те хем да изживеят едно състезание и да се запалят по играта, хем да им купим нещо, с което да подобрим условията за тренировки.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here