Японските осиновители на първото щъркелово гнездо в България под постоянно видеонаблюдение, което се намира в село Баничан, го видяха на живо. Мария и Хироюки използваха последните часове от посещението си в страната, за да посетят селото и да се порадват отблизо на гнездото.

За съжаление те не успяха да се „запознаят” с обитателите му – щъркеловото семейство Изгрев и Пролетка, тъй като те вече са отлетели към топлите страни. За сметка на това японското семейство бе посрещнато с много топли чувства в Баничан. Секретарят на местното читалище Румяна Джибова ги посрещна в своя дом. Там те опитаха ястия от българската традиционна кухня –баница, чорба и питка.

А след това се запознаха с дейността на БДЗП, част от културните символи на Баничан и биологичните особености и поведението на белите щъркели. Те получиха и сертификат за благодарност към оказаното внимание и поетия ангажимент за опазването. На изпроводяк Хироюки даде отлична оценка на храната.

Припомняме, че гнездото бе осиновено през месец април тази година, след като от гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците подеха инициатива за осиновяване на щъркели и техните домове. Семейството от „Страната на изгряващото слънце” разбрало за това от Фейсбук и веднага проявило интерес. Тогава от БДЗП – Гоце Делчев взели решение в знак на добрите взаимоотношения между България и Япония да им дадат за осиновяване гнездото на Изгрев и Пролетка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here