Валентин Милушев и министърът на спорта Красен Кралев.

Скъпите ремонти в централната част не са достатъчни, трябва да се спрат големите течове покрай поръчките, с похарчените пари можеше да се направи много повече

За мен Боровец няма конкуренция, нашият край е най-доброто място не само за зимен, а като цяло за планински туризъм

51 млн. лв. са предоставени от правителството на община Самоков за стратегически проекти като ремонта на пътя Самоков – Дупница за 26 милиона лева, 17 млн. за саниране, още 4,5 млн. лв. за пътя до Боровец…

Народният представител Валентин Милушев от ГЕРБ е основният опонент на настоящия кмет Владимир Георгиев от БСП на предстоящите избори. 53-годишният бизнесмен, който по професия е спортен педагог, открито и честно застава пред своите избиратели и не спира да обикаля селата в родния си край, за да изслуша проблемите и да помогне, където е възможно и с лични средства. Той е наясно с повечето болни теми, след като няколко мандата бе сред най-активните общински съветници, преди да бъде издигнат за депутат.
В парламента Валентин Милушев също показа изключителна активност и настоятелност за решаването на конкретни проблеми в община Самоков, но сега е решен да се ангажира директно с управлението на родния си край и да постигне първа победа за политическа партия ГЕРБ на местни избори в този град.

Валенти Милушев и министър Ангелкова се срещнаха с жители на селата Маджаре и Бели Искър.

Г-н Милушев, с какво ще бъдете по-добрият кмет на Самоков?
– С повече работа, с енергията, която имам. С повече честност и с eнтусиазма на човек, който иска да превърне родния си край в по-хубаво място за живеене, с повече млади хора и с възможности за по-големи доходи. През цялата си кампания повтарям, че трябва да сме позитивни и оценявам доброто, което е направено до момента. Аз обаче винаги искам още и още. Преди всичко от себе си, а след това от екипа, с който работя.
– В последните месеци не спряха сигналите срещу сегашната общинска власт за нередности при подбора на обектите за саниране, за прекалено близки отношени с определени бизнесмении др. Като част от управляващата партия съдействахте ли за придвижването на тази информация до институциите, които трябва да вземат отношение?
– Съдействал съм за много неща. Но пак ви казвам само с очерняне на опонентите няма да успеем. Знам за какво говорите, знам и какво мислят хората, защото не само по време на предизборните кампании аз постоянно се срещам с граждани от Самоков и обикалям всички села в общината. Помогнал съм за решаването на конкретни проблеми, когато е било по силите ми. За другите съм отнесъл въпроса, където трябва. Избирателите ще са големият съдник, защото действително градът не става по-добро място за живеене само със скъпи ремонти в централната част. Те са хубаво нещо, но е важно и на каква цена са осъществени. Трябва да се спрат тези големи течове покрай поръчките и лесното даване на милиони. Много хора се радват на крайния резултат, аз също харесвам града си, но съм уверен, че за похарчените пари можеше да се направи много повече. Ще търся по-голяма ефективност и инвестиции в инфраструктурата, която подпомага бизнеса и най-вече туризма, който е водещ отрасъл за нашия регион. Трябва да се осигури стратегическо финансиране за обекти, които ще могат да се ползват години наред.


– При представянето ви като кандидат за кмет акцентирахте на свършеното от правителството за общината по времето, в което сте депутат. Трябва да сте доволен, но можеше ли и повече?
– Доволен съм, така е. И оценявам, че направеното никак не е малко. Мнозина не вярваха, че ще видят ремонтиран пътя Самоков – Дупница, но нещата се случват и от пролетта според мен още по-осезаемо ще се усещат конкретните ползи от усилията, които ПП ГЕРБ прави, за да развие отделните общини и с това държавата като цяло. 51 милиона лева са предоставени от настоящето правителство на община Самоков по различни стратегически проекти. Най-много от средствата са за ремонта на пътя Самоков – Дупница (26 милиона лева). 17 милиона са по програмата за саниране. Бяха отпуснати и още 4,5 млн. лева, с които бе ремонтиран пътя до Боровец, който по принцип не бе сред приоритетите в националната програма за подобряване на пътната инфраструктура. Близо същата сума е отишла и за пътищата Самоков – Доспей, Самоков – Драгушиново – Злокучене и двете основни улици в село Белчин. Работи се и по трасето Самоков – Радуил, където се укрепва свлачището, а след това ще продължат строителните дейности. Това са важните проекти, не новите пейки и градинки по селата, колкото и всяко усилие да си струва. Нашият областен координатор Николина Ангелкова потвърди, че приоритет за моята работа като кмет ще бъде подобряването на инфраструктурата. Тя като министър на туризма отлично осъзнава нуждата от инвестиции в общината. Това е водещият стълб в политиката на ГЕРБ за цялата страна.
Повече винаги може. Трябва да има общинска власт, която активно си сътрудничи с държавата, подготвя проекти, осигурява финансиране и усвоява средства по различни програми. Има доста неизползвани възможности в последните години и това може да се промени.

Депутатът на връх Мусала

– Като кмет как бихте допринесли за развитието на Боровец като курорт в конкуренцията на Банско?
– За мен Боровец няма никаква конкуренция нито като възможности за спорт, нито като природни дадености. Нашият край е най-доброто място не само за зимен, а като цяло за планински туризъм, защото Мальовица е не по-малък притегателен център. Инвестициите в спортните бази, които се правят също трябва да бъдат подкрепяни, за да се утвърдим и като център за спортен туризъм в летните месеци. Важен акцент в измененията на Закона за туризма, които Народното събрание ще приеме, е, че кметовете ще имат ангажимент част от средствата, които се събират от курортни такси, да се влагат в инфраструктурата на туристическите обекти. Заедно с правителството ще може да работим успешно за устойчивото развитие на Боровец. Приоритет за нас е връщането авторитета на курорта, както и на Мальовица и Белчин бани.
– А като възпитаник на Националната спортна академия с какви очи гледате на спорта?
-Спортът е неизменна част от моя живот. Годините се трупат, но сред природата продължавам да се чувствам най-добре и при всяка възможност самият аз спортувам. На празника в Говедарци, където организирахме турнир под надслов „Да върнем интригата в Искровете“, се събраха доста хора и видяха, че ме бива и на „21“. Изкарах, колкото исках. (Смее се). Точно 43 (б. а. – номерът на ГЕРБ в бюлетината)!
В момента Самоков има своя любим отбор – баскетболният. Трябва да го подкрепяме и поддържаме, но аз лично съм уверен, че може да помогнем повече и на футболния клуб. Рилски спортист не заслужава да е на последното място в Трета лига. Целта ни е да подпомогнем изграждането на един стабилен отбор, който с времето да си върне подкрепата на местните фенове и да започне отново да им носи радост. Има желаещи да помагат, както със средства така и с опит и знания. Така ще спечелим и повече местни деца и ще им помогнем да тренират при по-добри условия. Иначе с инвестиции в базите и кандидатстване по различни проекти може да сме притегателен център за талантливи момчета от цялата софийска област. Тук е моментът и да разкрия, че водим преговори с футболен клуб „Реал” Мадрид за откриване на футболна школа за деца в Самоков. Искам да възстановим спортните съоръжения за лека атлетика, биатлон, ски скок, мотопистата… Амбициран съм да развивам сериозно зимните спортове.
– ПП ГЕРБ досега не е имала кмет в Самоков. Това допълнителна амбиция ли е за вас или притеснение преди изборите на 27 октомври?
– В никакъв случай няма притеснение. Аз се кандидатирах защото вярвам, че ще мога да спечеля. Резултатите в последните избори показват, че и жителите на нашия регион осъзнават, че ГЕРБ в момента е единствената правилна алтернатива в политическия ни живот. Нашите опоненти масово разчитат на „другите“ практики, но ние искаме да печелим с работа, работа и пак работа. Нашият екип ще бъде близо до хората. Не даваме обещания, показваме какво сме направили и искаме да надграждаме. При това с по-голяма прозрачност, за да заставаме с открито лице пред гражданите. Тези, които ме познават, знаят, че това в никакъв случай не са празни приказки. Мисля, че ще бъде голям успех най-вече за жителите на града, ако извадим настоящия модел на управление от коловозите, в които се е вкарал и дадем нов простор и възможности и на бизнеса, и на отделните инициативни граждани. Лично аз вярвам, че не самоцелната показност и парадирането с поставянето на всяка плочка и бордюр ще помогнат на Самоков. А ангажирането с важни и стратегически проекти със социално значение в сферата на туризма, на образованието, на културата, на спорта… Радостен съм, че забелязвам подкрепа навсякъде, където отида – в Бели Искър, Маджаре, Мала Църква, Говедарци, Широки дол, Драгушиново, Радуил, Доспей, Продановци, Райово, Ковачевци… Надявам се да получа възможност да оправдая това доверие и хората да се гордеят с това, че са направили правилния избор.

ВАСИЛ ЙОТОВ

*Купуването и продаването на гласове са престъпления.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here