За първи път акцентът на Световния ден без остеопороза е насочен не само към рисковите групи, здравните специалисти и административните звена в здравеопазването, но най-вече към широката общественост. Посланието е просто: за да преодолеем заболяването, което в миналото е съпътствало предимно възрастните хора, а днес вследствие на съвременния начин на живот се разпространява с размерите на епидемия, засягаща все по-млада популация, трябва да го познаваме!
За целта Международната фондация по остеопороза е разработила компактно ръководство „Това е остеопорозата!“, което занапред ще служи като ориентир какви мерки трябва да предприемаме от ранна възраст до старини, за да съхраним възможността да се движим и да живеем активно на всяка възраст.
Ръководството ще бъде представено по време на събитията за отбелязване на Световния ден без остеопороза, които се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“ и се провеждат със съдействието на РЗИ в страната. В рамките на тези събития ще се представят презентации за профилактика на заболяването при мъже и жени; ще се предоставят информационни материали и тестове за определяне на личния риск. Желаещите ще могат да измерят костната си плътност на цена 10 лв след предварително записване на тел.0884 71 44 39.
Очакваме ви на 16 октомври 2019 г. /сряда/ от 10.00 ч. в Читалище „Братство 1869“ – гр. Кюстендил, а на 17 октомври 2019 г. /четвъртък/ от 10.00 до 12.00 в Община Бобов дол и от 13.00 до 15.00 в Община Сапарева баня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here