,

Валентин Герчев

Вълци нападат стадата на местните хора от петричкото село Яворница, от 50 глави кози ми остана една коза. Такъв сигнал подаде до 4ВЛАСТ Димитър Калъмбов. Вълците се държали обаче се държали като опитомени кучета, дружелюбно с хората, разказа той. Той имал стадо от 50 кози и пръч. В един момент два от вълците, които го видели седнали на двата си крака и го гледали в очи сякаш са опитомени. Изчакали го да се отдалечи от стадото си, което е било пуснато на паша в стадиона и наръфали една от козичките му. Така отмъкнали от стадото повечето животни и ги завлекли в планината. От нашествието на вълците от стадото му останало единствено една от козите. Вълците изяли и коча, възмущава се Калъмбов.  Местните са подали сигнал и до ЛРД-Петрич. Потърсихме  за коментар  секретаря на дружеството Георги Кльонтов. Той потвърди сигнала на жителя на село Яворница пред 4ВЛАСТ. “Да, и при нас има подадени сигнали за вълчата напаст в селата Яворница и Камена., потвърди Кльонтов. Според гл. секретар вълците тази година се слезли ниско в поляна на двете села –Яворница и Камена да търсят храна. Отделно вълците преминавали през реката Струмешница и навлизали на територията и на село Струмешница и оттам в Огражден планина.“

За тази цел от ЛРД –Петрич са взели и превантивни мерки.Назначили са двама ловци ,които имат задачата да отстрелват хищниците,поясни още Кльонтов .Разрешителните са издадени в условията при спазване на Закона за отстрел на вълци ,когата е необходимо и в интерес на местното население .

Малко преди да започне сезона за отстрел на диви прасета ,който започва в първата седмица на месец октомври ,от ЛРД –Петрич са разрешили и стрелбата на дими прасета на територията на селата Коларово ,Самуилово ,Камена и Яворница .Там хората също се оплакват и от набезите на диви прасета ,осолено в полята .Тази година хората проплакали ,че дивите прасета са опоскали цялата реколта от царевица.

За първа година ,се наблюдава явление ,при което дивите прасета отглеждат потомството си не в планина Беласица ,а в нивите на тези села ,които се намират в ниската част на населените места.

Затова от няколко дни е разрешен и техният отстрел ,заключи още Клюнтов.Това се прави за да се спаси реколтата от есенници на територията на подгорските села .

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here