Проектът за рекултивация на бившето сметище над жк „Бистрица“ в Дупница бе разгледан на среща на Междуведомствена комисия на 25 септември. Заседанието, в което участваха представители на Община Дупница, РДНСК – Кюстендил, РИОСВ-Перник, ОДЗ-Кюстендил, Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ се запозна подробно с проекта, изготвен от Община Дупница. Комисията одобри границите за рекултивация на съществуващото сметище в местността „Злево“, гр. Дупница.
„Продължаваме процедурата с възлагане и последващото финансиране за стартиране на рекултивиращата дейност. Знаете, че имаме писмо от МОСВ, с което ни информира, че в Индикативната годишна работна програма за 2019г. на ОП “Околна среда 2014- 2020 г.” е включена процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за извършване на същинските дейности по рекултивация на закритото депо в м.”Злево” е 2020 година”, лаконична бе изпълняващата длъжността кмет Олга Китанова.

Припомняме, че миналата седмица РИОСВ -Перник състави протокол на община Дупница заради сметището, което перманентно се самозапалва и бълва пушек. Освен това на място беше хванат камион, който разтоварвал отпадъци в забранената зона. Екологът на община Дупница Десислава Борисова обяви, че на мястото на товарителницата е имало тлеещи отпадъци, се наложило да разтоварват малко встрани. Това обаче било забелязано от проверяващите от РИОСВ. „Няма как да разтоварваме на място, на което тлее. Още повече не може да караме по магистрала „Тракия“ тлеещи отпадъци.“, заяви тя. По думите й запръстяването е само временна мярка и не решава по никакъв начин. Тя съобщи, че се работи активно по проекта за рекултивация и ако няма спънки, би трябвало догодина той да е факт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here