Бившият собственик на "Агромах" Методи Бачев с Лиляна Павлова по време на инспекция на трасето по магистрала "Струма", мястото му зае Велев и Христо Савев.

Акционерното дружество „Пътища Пловдив“, собственост на благоевградската фирма „Агромах“/прекръстена на „Грома Холд“/, бе обявено  за победител в поръчката за изграждането на връзката между магистралите „Марица“ и „Тракия“. Срещу цена от 1.078 млн. лв. (без ДДС) то изгради по две ленти за движение във всяка посока, триметрова разделителна ивица, плюс две водещи ивици по половин метър, две аварийни ленти по 2.5 м и два банкета от по 1.5 метра. „Пътища Пловдив“ е успяло да спечели поръчката в конкуренцията на „Трейс Груп Холд“ и „Иса 2000“.

„Агромах“ строи участъка на магистрала „Струма“ от гр. Сандански до Кулата, който бе пуснат за движение в края на седмицата, най-накрая бе официализиран. На 27 юли с фирмата на Христо Савев бе подписан договор за над 3 млн. лв. (без ДДС) за изграждането и  на последната отсечка до границата с Гърция. Става дума за 1.375 км, включващи и част от връзка с дължина 30 м от лот 4 на аутобана.

Срокът за изпълнението на поръчката е изключително кратък – едва 40 дни, като десет са за проектиране, а останалите за същинското строителство. Всичко това даде основания на специалистите да прогнозират, че конкурсът няма как да бъде спечелен от друг изпълнител освен от този, който сега работи по лот 4. Той най-добре познава трасето, вече е организирал логистиката за доставката на необходимите материали, а разполага и с необходимата техника и работници в района. Наистина, на страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ черно на бяло е записано, че лот 4 е възложен на „Актор“ и стойността на договора за строително-монтажните работи, сключен през март 2012-а, е 67.176 млн. лв. (без ДДС). Пак там може да се прочете, че „Актор“ няма да ползва подизпълнители. Посочен е поименно и екипът на компанията, който ще отговаря за обекта, и в него няма нито едно българско име. В последна сметка обаче единствената подадена оферта за последния километър и нещо до границата не е била на „Актор“, а на „Агромах“. С предложение от 3.095 млн. лв. (само 5 хил. под индикативната цена на АПИ) тя е спечелила надпреварата, без каквато и да било конкуренция, съобщава вестник Банкерь.

В техническото си предложение до пътната агенция „Агромах“ посочва, че възнамерява да разшири съществуващия сега път, който е с габарити от 8.5 м и банкет от още 2-3 метра. На тази основа ще бъдат изградени две ленти в посока към Гърция, които ще поемат трафика от „Струма“, а една лента ще е в посока София.  В контракта е оставена „вратичката“ за удължаване на срока при възникване на непредвидени обстоятелства, каквито имаше на останалите лотове на магистралата. Иначе възложителят ще преведе предварително 10% от договорената сумата, или 371 400 лв. (с ДДС), а следващите плащания ще се правят при завършен етап от строителството.

По документи ситуацията наистина е такава. Само че при откриването на лот 4 изведнъж се оказа, че и този участък вече е изграден и дори бе пуснат в експлоатация. Е, останаха някои допълнителни неща за доизкусуряване, но едно е ясно – играта в случая очевидно е била с предварително нагласени карти.   

С въпросните два обекта „Агромах“  се утвърждава като един от основните изпълнители на аутобана до южната ни съседка. Фирмата е водеща и в обединението „АМ Струма 3.1“, в което влизат още „Пътища Пловдив груп“, „Пътища Пловдив“, АБ, „Хидрострой“ и „Алве консулт“. Консорциумът е фаворит да строи и участъка от Благоевград до Кресненското дефиле, след като получи максималните 100 точки за техническата си оферта, и взе много солиден аванс пред конкурентите си. Така, независимо че предложената от „АМ Струма 3.1“ цена – 139 млн. лв., е по-висока от тази на другите двама кандидати, сдружението почти сигурно ще вземе поръчката заради механизма за избор, при който не се гледа най-ниската цена, а икономически най-изгодната оферта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here