Пушекът и тлеенето на депото е проблеми за сметоизвозването, запръстяваме, но това е аварийна мярка, само рекултивацията е решението, работим по проекта, догодина трябва да е факт

Не сме допускали депониране на промишлен или производствен отпадък, миризмата и пушекът са неприятни, но не са опасни, уточни още екологът Д. Борисова

Експерти от РИОСВ – Перник са заварили камион да изсипва отпадъци на закритото депо в Дупница. От ековедомството са били на проверка край сметището след сигнал за замърсяване на атмосферния въздух и остра задушлива миризма в района на гр. Дупница.
„Установено е, че неприятните миризми са от запалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци. По време на проверката експертите са констатирали, че товарен автомобил на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в закритото депо, а друг камион разтоварва строителни отпадъци (тухли, керемиди, клони от дървета). В близост до ската на депото има наличие на отпадъци от асфалтови парчета. Установено е, че не се извършва запръстяване. Не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване.
Във връзка с направените констатации на община Дупница ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение.”, съобщават от РИСВ Перник.
Екологът на община Дупница Десислава Борисова съобщи, че ситуацията с пушека от депото създава сериозни проблеми за сметоизвозването в Дупница. Конкретно хванатият в нарушение камион е изсипал отпадъци след огражденията на претоварната станция, тъй като на самата станция е имало тлеещи отпадъци и няма как да се насипва боклук върху тях. Затова се наложило да изместят леко зоната, което обаче е било забелязано от проверяващите от РИСОВ.
„Камионът е изсипал отпадъка след ограждението на претоварната площадка, тъй като на самата площадка, която е оградена за претоварване, има самозапалилили се отпадъци и на мястото има тлеещи процеси. За да не допуснем новият отпадък, който изсипваме, претоварваме и караме, да се запали, избрахме това място, за да изсипем товара. Случи се така, че, докато от РИОСВ пишеха протокола дойде гондолата и започна да товари. Ние просто използвахме чисто място, на което няма тлеещи процеси. Целта ни е да не се запали и новият отпадък, който пристига. Заради извънредната ситуация мръднахме малко от отреденото място и от РИОСВ видяха това. Много е неприятно, обяснихме защо правим това, но как са го отчели те не знаем. Но на тази площадка все още има тлеещи процеси на стария отпадък. Него ще го извозим, щом спре да тлее, защото не може да караме тлеещ отпадък по автомагистралата до „Филиповци”. Това е недопустимо.

Не сме приблъсквали по ската, не сме допуснали такова нещо, при все, че сметището ни е затворено, а и надолу има димене. На мястото за претоварване в момента няма горене, но има дим и тлеене. Това създава проблеми за сметоизвозването, защото на мястото влиза и фадромата, която товари. Тя е на нафта и не бих искала да бъде в близост до фракция, която дими и която развива някаква температура, за да не стане опасно и за хората, които работят на мястото.”, описа сложната ситуация Борисова.
Тя отново подчерта, че при замерванията на въздуха от юли месец, които са извършени в района на жк „Бистрица”, от където идват сигнали за задимяване и задушлива миризма, не са констатирани притеснителни данни.
„Измерванията се извършваха от подвижната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда. Те показаха, че няма наднормени нива. Само в един ден в определен час имаше наднормени нива на фини прахови частици, но и те бяха в допустимите граници. Нямаше отчетени притеснителни данни. Да, неприятна е миризмата, но не е задължително винаги неприятната миризма да бъде вредна.
Ще дам и един пример, в сезона на зимнините, ние си правим огнища, в които освен дърва блъскаме всякакъв вид отпадъци, за да си разчистим двора. Димът от това нещо е абсолютно същият като от депото. Искам да подчертая, че това е депо за неопасни отпадъци и през годините не сме допускали на мястото да се депонират промишлени, производствени или отпадъци от фармацевтиката. На мястото се е извозвало само събраното от битовите контейнери.”, каза още тя. По думите й ситуацията действително е много неприятна и община Дупница предприемат всички възможни за момента мерки, за да се справят.
„И днес сме ситуирали допълнителна техника, за да се запръстява в опит да овладеем ситуацията. Но не може да очакваме никакъв траен ефект от това запръстяване, тъй като няма уплътняване на този отпадък през годините. Денивелацията и релефът и самото място, на което се намира това депо, не е позволявало 60 години уплътняването на този отпадък и затова във вътрешността се развива толкова метан.
Затова запръстяването не е ефективно по никакъв начин. Ние блъскаме една земя отгоре, която пада в долния край и не запръстява по никакъв начин. Целта ни е да локализираме пушека, за да не тръгне към гората в един момент, ако действително се запали, защото в момента няма пламък, има само дим от вътрешността. От миналата събота се борим с пушека, който излиза от депото.”, уточни Борисова.
Протоколът на РИОСВ вече е изпратен в общината, той е без предписания, имало само констатации. Описано е какво са констатирали проверяващите на място, а от община Дупница вече са отговорили на поставените въпроси.
Десислава Борисова е категорична, че единственото трайно решение на проблема е рекултивацията, която трябва да се случи догодина. Екипът на община Дупница работи активно по проекта.
„Работим по най- активния начин по проекта за рекултивацията на депото. На 25 септември имаме междуведомствена комисия, която ще утвърди границите по вече изготвения идеен проект. Имаме изготвен ПУП, който ще бъде съгласуван и след това ще бъде открита процедура за работен проект и за последващите дейности. Имаме краен срок до 2020 година да бъде рекултивирано сметището, ако рекултивацията не се извърши според регламентирания за това график на МОСВ, общината ще търпи санкции. Затова ние се придържаме плътно към графика. Дано всичко да е наред и да нямаме забавяне, защото често има обжалвания, щом се избере екип и фирма, което утежнява и бави процедурите. Ако нямаме тези спънки, всичко ще приключи 2020 година, защото това е един от най- наболелите проблеми.”, сподели Борисова.
Тя припомни, че в Дупница вече има поставени 5 станции за измерване на въздуха и всеки може да следи стойностите и ако види нещо притеснително, да подаде сигнал на зеления телефона на РИОСВ или на дежурния оперативен в общината. Ние също ги следим.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here