Семейството ще има нов дом.

Кметът на Дупница Методи Чимев обеща да провери случая и общината да ремонтира апартамента

Администратори от община Дупница настаниха майката на четири деца, две от които освидетелствани с ТЕЛК, Йорданка Даринова в истинска кочина. Жената, която е самотен родител, е подала молба за общинско жилище преди година и половина. Късметът й се „усмихва” на 28 август, когато е издадена заповедта за настаняване от вр. и.д. кмет Олга Китанова.

Ужасът започва още от входната врата, която е разбита.

Състоянието на жилището, което е дадено на Даринова обаче е повече от потресаващо. Вътре няма вода, ток, външната врата е разбита, стените са мръсни и олющени. В стаята има струпани останки от потрошени мебели, а баня е в пълна разруха. Жилището се намира на втория етаж в бл. 46 в жк „Бистрица” и е с площ от 44 кв. м.

Купчина разбити мебели има в стаята.

Единственото предимство на апартамента е, че наемът е само 15. 50 лв. на месец. За да се настани, майката трябва да брои два наема като гаранция или 31 лв. Семейството е настанено за 2 години.


Бащата е изоставил майката и четирите си деца, две от тях са 80% инвалидност, те са глухонеми и не могат да се справят сами. Двете деца получават пенсия, Йорданка Даринова работи, за да изкарва пари за прехраната на семейството си. Ремонтът на жилището, който е повече от наложителен, е непосилен за нея. Затова те на практика не могат да го използват.
Факт е, че общинските жилища се обитават от хора, които са крайно нуждаещи се и често злоупотребяват с гостоприемството на общината, като не пазят имотите. Те не само не са в състояние да ги поддържат и ремонтират, но и напускайки, ги оставят в потресаващ вид. Все пак е недопустимо да се предлага апартамент в такова състояние на който и да било, още по- малко на самотна майка.

Гледката в тоалетната е най- шокираща.

Потърсен за коментар, кметът на Дупница Методи Чимев обеща да провери лично случая, защото е бил в отпуск и не е запознат със ситуацията около настаняването на Йорданка Даринова и децата й в общинско жилище. Тъй като общинските жилища са малко, най- вероятно апартаментът ще бъде ремонтиран преди да се настани семейството.


Йорданка Даринова е потърсила за съдействие кандидата за кмет на Дупница от АБВ Георги Градевски, който се свърза с „4Власт”.
„Предлагам в това жилище да бъде настанен синът на бизнесмена Георги Стойнев, известен с прякора Капутата, Димитър. Същият се шири в новите социални жилища в района на бившите казарми. Тези социални жилища са предназначени точно за семейство като на Даринкова, а не като за Стойневи, които въртят какъв ли не бизнес в Дупница.”, коментира Градевски.

Георги Градевски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here