Баскетболистите, борците и боксьорите взеха над 19 000 лв. от допълнителното финансиране в размер общо на 23 125 лв, което община Самоков отпуска на спортните клубове. Парите са за трудови възнаграждения и осигуровки на допълнителни 6 щатни бройки за треньори, считано от 01.08.2019 г. до 31.12.2019 г. 7 708 лв. е отпуснатата субсидия за баскетболния клуб, борците от „Рилски спортист”, спортния клуб по бокс и Спортен клуб „ОУТИПИ получиха по 3 853 лв. Това изправи на нокти представителите на клубовете, занимаващи се със зимни спортове, които останаха със субсидии от по 1927 лв. Двата клуба по сноуборд и ски си поделят общо сумата 3853 лв. и съответно остават с по половин щатна бройка.
„Борбата има ли лоби в лицето на зам.- кмета Васил Сайменов, защо останалите спортове и ските пак са пренебрегнати?“ Този въпрос се върти в Самоков след сесията на Общинския съвет, на която бяха гласувани парите. Според отпуснатите средства за баскетболния клуб има 2 щатни бройки за треньори и по една за сдружение клуб по борба „Рилски спортист”, Спортен клуб „ОУТИПИ” и Спортен клуб по бокс. Средствата са осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи и от завишаване плана по прихода от продажба на земя.
Срещу отпуснатата сума се противопостави съветникът д-р Панев от „Самоковци за Самоков”: „Внесох предложение сумата да бъде не 23 125 лв., а преизчислено на една минимална заплата и половина и бих желал да се гласува. Тези хора работят седем дни в седмицата. Няма учител вече в страната, който да взима една минимална работна заплата. Не може да стоят на 500 лв. Клубовете едва ли имат този финансов ресурс.“
„Обсъждахме това предложение. Като първа стъпка в средата на бюджетната година с приблизително 50 % увеличаваме щатовете на треньорите. Повечето имат стаж и получават повече. Превеждаме парите на клуба и те преценяват как да плащат за дейност или за възнаграждение на треньорите. Нека да видим дейността на клубовете, част от клубовете не са представили какви резултати и каква дейност имат. Според мен не е добре на всички да увеличим парите. Така стават общо 19,5 бройки, ние едва ли не правим второ спортно училище с тези бройки. Клубовете, които имат резултати, които имат повече деца, нека да получат повече. За момента като първа стъпка да се приеме това решение и като разгледаме резултатите на клубовете и децата, да видим къде ще има повишаване с щат и половина.“, държеше на своето кметът Владимир Георгиев. В спора се намеси и инж. Петър Георгиев, който е основен спонсор на баскетбола в Самоков и възроди този спорт. „Наистина д-р Панев е прав, че няма такава заплата на учител. Съвестните треньори вършат много повече работа от един учител по физкултура. В нашия клуб тренират 300-350 деца и виждам какви деца идват от училищата. Трябва да се направи Правилник и тези средства да се контролират, да има човек, който да минава да види как се работи и какви са резултатите. Трябва да се оценява работата на хората. Клубовете знаят, че са взели пари и не ги интересува тоя човек какво ще даде срещу тези пари“ – подчерта съветникът инж. Петър Георгиев.
„Трябва да се помисли кои ще са приоритетни спортове за Самоков. Почнахме да развиваме всеобхватно. Само джелик няма! Всеки иска бройки! Аз не съм съгласен, че е малка тая заплата, за хора, които работят по два часа на ден. Има такива треньори. Крайно време е да се определят кои спортове са основни за Самоков. Спорта горе-долу не върви добре“ – заяви Георги Големинов от БСП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here