Десетки миряни сред тях и кметът Петър Паунов посрещнаха копието на светинята

В навечерието на големия Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил посрещнаха копието на Иверската икона на Божията Майка от скита на Църногорската света обител „Св. Пантелеймон“ в земенското село Смиров дол.
До 17 август чедотворният лик на Пресвета Богородица – Вратарница (Портаитиса) ще остане за поклонение в централния храм на Кюстендил „Успение Богородично“.


Иконата беше донесена от игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и гостуващия в манастира архимандрит Евтимий от Видинска епархия. Пред храма в Кюстендил тя беше посрещната от предстоятеля му о. Светослав Григоров, местното духовенство и игуменката на Граничкия манастир „Св. Лука“ монахиня Фотиния.

Сред миряните посрещачи беше и кметът на община Кюстендил Петър Паунов.
Иконата беше пренесена на ръце в центъра на храма проскинитарий и пред нея беше отслужено кратко молитвено последование.


Архимандрит Никонор отправи пастирски слова към домакините и миряните и разказа историята на Иверската икона на Божията майка, като подчерта, че това е най-ценната светиня на Света гора – Атон. Той припомни, че самата икона не напуска мястото си на входа на манастира Иверон. Гостуващото в кюстендилския храм нейно копие е осветено в светата Иверска обител лично от нейния игумен архимандрит Натанаил.
Гостите от Църногорската света обител бяха посрещнати на братска трапеза, където присъстваше и кметът на Кюстендил Петър Паунов. С него гостите обсъдиха теми от взаимен интерес, свързани с православието и обучението на децата по религия, което в Кюстендил се осъществява с подкрепата на общината и всяка година около 1000 деца са обхванати в групи за факултативно изучаване на предмета.

Краси Веселинова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here