Жителите на селата Джерман и Самораново пропищяха заради пресъхналите си чешми, управителят на ВиК Илия Илиев обяви, че резервоарите за града са до половината

Пускат вода от язовир „Карагьол“ над Рила, за да решат проблема с недостига на вода в селата в община Дупница. От безводие пропищяха особено жителите на Самораново и Джерман. Днес конкретни мерки за справят със ситуацията в разгара на сушата бяха обсъдени на двучасова среща при кмета на община Дупница Методи Чимев. В нея взеха участие кметове и кметските наместници на селата, ръководството на ВиК в лицето на управителя Илия Илиев и техническият ръководител „Селски район“ в дружеството Атанас Бельов. Обсъдени бяха проблемите, мерките, които да се вземат и най-вече комуникацията между кметовете и водния оператор.


„Конкретно за Самораново и Джерман поисках в рамките на два дни да се реши проблемът. Ще се следят и контролират резервоарите. Кметовете и наместниците от своя страна своевременно да подават сигнали към ВиК за аварии и проблеми и да следят за отстраняването им. Всеки един от кметовете обясни каква е ситуацията с водоподаването в населеното място, за което отговаря и кои са мерките, които трябва да се предприемат и вземат. За всяко село настоях да не се допуска неподаване на вода с дни, а да се предприемат конкретни мерки, за да се решава проблемът за часове, а не за дни. И при всеки проблем, кметът на съответното село трябва да бъде информиран за действията, които се предприемат за възстановяване на водоподаването, за да информира своевременно жителите“, обясни инж. Чимев.
Управителят на ВиК Илия Илиев обяви, че от днес захранване с вода ще има и от Карагьол. Причината е намалялата вода, засушаването и намаляване на дебита от реката, а резервоарите за града са под половината. Мярката е предприета, за да не се стигне до режим на водата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here