Историята не се пише с тебешир върху черна дъска и не може да бъде изтривана и променяна като с мокра гъба. Затова сме тук всяка година– да изразим уважението си към онези кюстендилски адвокати, лекари, учители и общественици от различни други професионални сфери, които на 11 август 1940 година учредяват едно от първите българо-съветски дружества у нас. Събитието се случва в контекста на сложната политическа обстановка в Европа и все по- активното олевяване, както на бързо обедняващата работническа класа, така и на значителна част от българската интелигенция. Това припомниха ораторите на възпоменателното събитие в Кюстендил, което се организира от граждански инициативен комитет, без участието на политически партии.


Полковникът от резерва Йордан Костадинов сподели с вълнение преживяванията си по време на своето неотдавнашно посещение в Петербург, участници в инициативата пяха руски песни и рецитираха стихове на Вазов и Смирненски. Цветя на гранитния мемориал, над който бе издигнато българското знаме, поднесоха представители на клуб „Русофили“, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, НЧ „Ген. Владимир Заимов“ и редови граждани.
Гранитният паметник се намира в двора на ресторант „Бохемия“ в Хисарлъка. От заведението не са въодушевени от възпоменателните инициативи, които се провеждат там всяка година, и заявиха, че ще внесат в Общинския съвет искане паметникът да бъде премахнат, защото вече се намира в имот частна собственост, съобщиха от Инициативния комитет.
Първото учредено Българо-съветско дружество в Кюстендил е основано на 11 август 1940 година от 42 прогресивни граждани. Това става в бирария „Бохемия”. За председател е избран лекарят, д-р Петко Стефанов Бананов, бивш завеждащ вътрешно отделение в Кюстендилската болница (1927 – 1930 г.) и нейн управител (1931 – 1934 г.)
В момента в Кюстендил се провеждат Седмият фестивал „Велики учители“ и Международният клавирен конкурс „Виктор Мерджанов“. Основни организатори на големия музикален форум са Община Кюстендил, посолството на Руската федерация в България, Музикално общество „Ал. Скрябон“ и Московската държавна консерватория.
Инициаторите на възпоменателното тържество призоваха участниците в него да популяризират и да подкрепят активно с присъствието си събитията в календара на фестивала, сред главните цели на който е поддържането и разширяването на традиционните културни връзки между България и Русия.

Краси Веселинова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here