Снимка: БанкерЪ

Стойността на медикаментите в България са една от най- ниските, въпреки това се борим за орязване на ДДС

В дистрибуторската компания “СТИНГ” се трудят над 800 души, много от тях от Дупница, нашата кауза е младите и образовани хора да останат в България, категорична е Любенова. Тя получи почетно отличие от кмета на Дупница Методи Чимев.

„20- те процента ДДС надуват цените на лекарствата в България. Това е големият проблем, с който се борим”, това обяви пред екипът ни дупничанката, магистър фармацевтът Аделина Любенова. Тя е съосновател и съсобственик на дистрибуторската компания “СТИНГ” АД. В компанията се трудят над 820 души, голяма част от тях са от Дупница, тъй като Любенова дава шанс на своите образовани съграждани да градят кариера във фармацевтиката. Фармацевтичният завод в Дупница запада. Хората масово напускат и започват работа в новооткрит цех в Радомир със същия предмет на дейност, но с много по-добри условия на работа.

„Цените на лекарствата в България са ниски по принцип, да не кажа най-ниските в Европа, но ги оскъпява допълнително 20-процентното ДДС.”, категорична е Любенова, която е експерт във Висшия съвет по фармация и има 25 години стаж в дистрибуцията и лекарстворазпространението в България. Тя има и ясна визия за това каква е рецепта за решаването на наболелите проблеми в бранша: „Трябва да се направят промени в лекарствената политика, за които се говори непрекъснато. Затова непрекъснато имам срещи с депутати и фармацевти от Дупница. Говорили сме и в здравното министерство на тази тема. Една от каузите ни преди години беше да има фиксирани цени на лекарствата. Важно е хората да разберат, че трябва да разчитат не толкова на цената, защото при лекарствата цената не е най-важното. При лечението най-важно е ефектът от конкретното лекарство. Лекарствата трябва да са ефективни. Има много какво да се направи.

Доходите у нас са много ниски, но има много практики по света, които може да се приложат. Не е нужно да стигаме много далеч, да се огледаме наоколо, ето в Румъния и Македония работят с по-ниско ДДС при лекарствата. Задължително трябва да се въведе и електронното здравеопазване, защото без него няма как да се направи тази позрачна инициатива по отношение на ценообразуването. И с ГЕРБ, и с БСП, в лицето на депутата Иван Ибришимов, сме говорили много на тази тема. Трябва да се вземе едно политическо решение и правителството да прегърне тази идея. Иначе ще продължим да се въртим в кръг и да говорим за лекарствената политика, но решение няма да има. Всички знаем какво е състоянието на здравния фонд, за дефицитите по скъпоструващите лекарства, така че се надявам да дойдат по-добри времена и по-добри условия.”, очерта визията си за промените, които трябва да претърпи системата, дупничанката.

Тя не е съгласна с твърдението, че във фармацевтичния бранш са едни от най-богатите хора. „Мит е, че в бизнеса с лекарства са най-богатите хора. Мога да ви кажа, че надценките, на които работят търговците на дребно и едро, са минимални. Няма как цените да са надути при тази жестока ценова конкуренция и нелоялни практики, които са много характерни за страната. Ценообразуването е един сложен механизъм. Нормата на печалба при производителите е много по-висока, отколкото при търговците на едро. Високата цена е мит, защото много от потребителите на лекарства смятат, че в аптеките слагат високи надценки. Вие знаете ли, че аптекарите са една гара разпределителна, търговците на едро – също. Реално погледнато, се поставяме на мястото на всички тези пациенти и знаем, че те имат нужда от тези лекарства.”, каза Любенова.

По думите й депутатът с аптекарски бизнес Веселин Марешки не може да помогне за поевтиняването на лекарствата в България. „Марешки нищо не може да направи според мен, защото има съвсем различни каузи. Не може един собственик на аптеки, търговец на едро, да е и политик. Марешки не е най-добрият пример. Ценовата му политика е социална и в това няма нищо лошо. Според мен най-важното не е цената на лекарството, а ефектът от него. Бонбони тик-так струват 2,90 лв., а мислите ли, че субстанцията на едно лекарство от 1,98 лв. е толкова въздействаща, колкото едно захарно драже? Не бива да се фокусираме върху цената”, е мнението на Любенова.

Тя е категорична, че просперитетът на Дупница е свързан с фармацията. „За да се развие фармацията в града, трябва да се направи много за образованието и за повишаване на здравната култура, защото това е в основата на здравето. Здравето е най-ценно, след това образованието. Сигурна съм, че всички дупничани мислят като мен и заедно можем да направим много в тази посока.

В нашата фирма работят 820 души, млади хора с висше образование. Лично аз искам те да останат в България. Офисът е в София, там работят много дупничани. Нашата кауза е да не заминават за чужбина, да се развият в тази област у нас, да има достъп до лекарствата, да се коригира ДДС. Защото се боря да има средна класа, да има семеен бизнес, лекарствата да са достъпни”, обясни Аделина Любенова.

“СТИНГ” внася скъпоструващи медикаменти за аптеките на отложено плащане. Аделина Любенова е магистър-фармацевт с 25-годишен опит в дистрибуцията и лекарстворазпространението в България. Съосновател и съсобственик на дистрибуторската компания “СТИНГ” АД. Многогодишен активен член на Българския фармацевтичен съюз. Експерт във Висшия съвет по фармация. Експерт в областта на аптечния маркетинг.

– Г-жо Любенова, бихте ли представили компанията “СТИНГ”?

– “СТИНГ” АД е основана през 1992 г. като фирма за търговия на едро с български лекарствени продукти. Вече 22 години фирмата се развива по посока разширяване и подобряване качеството на предлаганите услуги, разширяване на номенклатурата и увеличаване обема на продажбите. Понастоящем “СТИНГ” е един от водещите търговци на едро и вносители на лекарствени продукти в България с постоянен годишен прираст в продажбите. Успехът е постигнат в резултат на инвестиции в изграждането на функционални складови бази, въвеждането на съвременни методи на управление и система за контрол на качеството ISO 9001/2008. Изградена е една гъвкава и пазарно адекватна структура. Компанията разполага с пет складови бази – в София, Пловдив, Варна, Бургас и Разград, позволяващи покритие в национален мащаб и отговарящи на критериите за добра дистрибуторска практика и международните стандарти за оптимизиране на снабдяването с лекарствени продукти. Натрупаният опит и личностните качества на екипа гарантират сигурен и прозрачен начин на работа – високо ценен от партньорите и клиентите на фирмата. “СТИНГ” е предпочитаният дистрибутор от аптеките, които ни имат доверие заради богатата номенклатура и поддържаната постоянна наличност, изгодните търговски условия, коректността към тях, качеството на работата и високото ниво на професионална подготовка на персонала. Успехът ни се дължи и на коректните и дългогодишни партньорски отношения с фирмите – производители на лекарства, хранителни добавки, медицински изделия и козметика.

– Успявате ли да доставите най-новите световни медикаменти у нас?

– Да, успяваме да доставим исканите лекарствени продукти навреме и на конкурентни цени. Изградили сме бърза, навременна и точна връзка между производителите и аптеките. Компанията ни е добре изградена информационна среда по отношение на клиентите ни. За часове разбираме дали има нов продукт от производителите и го доставяме в България – работим с всички производители с разрешения за работа у нас. Това са 398 контрагента. Когато има търсене, реагираме веднага и го заявяваме за българския пазар. Напоследък често се случва да се реагира бързо за пациенти, които са на специално лечение. Това са лекарства, които нямат или регистрация, или цена, налага се бързо да се реагира и ние го правим. Това е “СТИНГ”!

– Разбират ли фармацевтите колко голямо е значението на маркетинга в аптеките им?

– Маркетингът е комуникация! Аптеките са здравни заведения, но и търговски дружества със счетоводна дейност и с маркетинг, разбира се. Извършваме и юридическа дейност, защото тя е неделима част от работата на аптеките.

– Споменахме, че като компания играете силна социална роля…

– Да, в компанията работят над 800 души! Имаме твърде добра социална програма. Възрастта им е около 22-30 години, някои от тях започват работа още като студенти. Това са млади хора, които искаме да обучим и да останат при нас на работа. Но като социална роля имам предвид факта, че ежемесечно “СТИНГ” АД внася скъпоструващи лекарствени продукти, които предоставя на аптеките на отложено плащане. Те от своя страна отпускат тези лекарства без надценка на нуждаещите се пациенти, без насрещна парична престация. Ето как работи системата, но пак упреците са към аптеките, че цените са високи…

– Според Вас може ли да има обединение между производители и лекари?

– Не мога да знам дали има такива структури, но законно няма. Преди три години “СТИНГ” създаде медицински отдел, който да подпомогне с професионална информация лекари от различни специалности. Смятам, че по този начин се оптимизира връзката между производители, аптеки и лекари. Екипът е от десет души, които интензивно работят и запознават лекарите с необходимата им информация. Освен това правят връзка и с аптеките.

– Доставяте ли хранителни добавки? В какви периоди те могат да бъдат използвани от здрави и болни хора?

– Хранителната добавка не е лекарство, тя не лекува, тя само допълва лечението. В последните години у нас се злоупотребява с тях. Хората им се довериха прекалено много. Ние доставяме всички добавки, които са предоставени от Агенцията по храните като разрешени. Проблемът е, че много активни вещества са налични в мрежата чрез този уведомителен режим, а контролът по приложението им е невъзможен. Добавки се предлагат не само в аптеки и не само фармацевти ги отпускат. Работим с много видове добавки. Ще спомена, че пациентите трябва внимателно да употребяват хранителните добавки, защото са възможни нежелани взаимодействия и с лекарствата, и с храните. Дозите също са от значение.

– Трябва ли държавата да плаща лекарствата на болните?

– Зависи от болестите и от много други социални и обществени фактори. Ако държавата има основна цел да опазва общественото здраве и да има здравна политика – да, но като цяло здравето е лична отговорност. Всеки трябва да полага грижи за личното си здраве – не само физическо, но и психично. Да, трудно ни е, усещам как много хора са с нагласата лекарствата да са без пари. Но няма как това да се случи!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here