„600 000 лв. за последните 2 години са влезли в семейния бюджет на лидера на РЗС Яне Янев от субсидии от ДФ „Земеделие”, съобщава в сигнал до институциите лице, представило се като Васил Петров.
Майката на Янев Любка Янева, брат му Слави и най – добрият му приятел и съидейник Иван Подолински са съдружници в две фирми, регистрирани в Сандански и Видин. Първата фирма „Био Ангус България” е регистрирана в село Боривица във Видин с предмет на дейност селекция, генетика, угояване и търговия на абърдийн ангус и други селскостопански животни и птици. Според регистрацията на фирмата там има кланица за животни, а месото се пласира както у нас, така и в чужбина.

Справките за изплатените субсидии от сайта на ДФ „Земеделие“

Втората фирма е регистрирана в Сандански и е със същия предмет на дейност. От тази година фонд „Земеделие” изнася в публичното пространство на сайта си колко субсидии е получил всеки земеделец. Справка в регистъра показа, че за 2 години хората на Янев, а също и брат му Слави Янев, са получили 600 000 лв. За тази цифра семейството трябва да има и отглежда поне 200 животни. В сигнала Петров пита колко животни има семейството на Янев и къде ги отглежда? „Той би барабана за европейска субсидия, от която се е възползвал бившият зам.- министър на икономиката Александър Манолев, с която е направена къща за гости. А колко е получило семейството за 5 години назад, тези суми още не са публични? Ако се печели по 300 000 лв. за година, за 10 години сумата не става ли 3 млн. лв.?”, пита още той.


Истината е, че Яне Янев не е земеделски производител, той реално не упражнява такава дейност, фирмите не са регистрирани на негово име и камъните, които се хвърлят срещу него, трудно може да му паднат по главата. Хората обаче свързват успехите в семейното стопанство с високия ранг, с който се ползва Яне Янев. Всички смятат, че близките отношения до управляващите на Янев, който е съветник на Бойко Борисов, бивш директор на Комисията за конфликт на интереси, са от полза на семейството, за да получи субсидии.
Потърсихме за коментар Яне Янев. Той обяви, че имат толкова животни, че в момента търсят хора, не коментира конкретна цифра, но покани всеки желаещ да отиде в стопанството да брои. „Осъдил съм доста хора за клевета, може би 20 човека, няма проблем да е поредният. Не просто имаме животни, а много животни. Търсим постоянно работници. Имаме говеда, овце, коне. Всяка година има проверки, нямаме актове. Животните са на майка ми и на брат ми. Моята фамилия от 5 поколения сме едри скотовъдци и това е нашата фамилна гордост. Част от животните в момента са в алпийската част на Пирин, изискването е да са там 100 дни. Тези, които ни клеветят, защото виждат, че са уязвими, аз ги каня да дойдат и да видят на място всичко и нека един работен ден да издържат с мен. Да товарят бали със сено, да ринат оборски тор, да правят електропастири, да редят бали при температура от 40 градуса под навесите”, да заповядат.“, обяви Янев. Стопанството на семейството се намира в санданското село Цалим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here