Дебата по темата по темата може да видите в края на видеото:

В Сапарева баня подскочиха, по 20 бона заплата искат 4- ма шефове на „Аква Трейтмънт”, което ще строи център "Преображение"

Публикувахте от 4власт – Информационна агенция в Сряда, 31 юли 2019 г.

„Адската температура в подземните галерии на гейзера в Сапарева баня не позволяват водата да бъде присъединена към новите резервоари. Подземните галерии на тръбите, по които тече минералната вода, са почти като кожуси на тръбите и работата по трасето е буквално невъзможна. Няма хора, няма работници, които да искат да влязат в тези галерии. Намерихме трима с големи усилия, те издържат да работят вътре по 5 минути. Влизат един след друг през 5 минути. Освен това и машините, които работят, аварират. Така се оказва, че новите резервоари са неизползваеми, защото не може да вкараме вода вътрe, но има решение, ще стане, но ще отнече повече време.“, заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев. „Това не е единственият проблем.“, обясни още Гелев и добави: „Оказа се, че спирателните кранове за разпределение на водата към хотелите не действат. Опитахме да спрем минералната вода, за да работим спокойно, защото тя е с температура 106 градуса, а в галериите температурата стига над 80 градуса. Така разбрахме, че крановете не действат. Уж водата беше спряна и очаквахме хотелиерите да се оплачат. Никой не звънна, затова ние звъняхме да питаме дали имат минерална вода. Всички до един казаха, че нямат проблем. Явно водата шурти безотчетно, нищо че ние тук гласуваме дебит по всяка заявка за вода. Всичко под гейзера, което е направено като инсталация, просто е разсипано от водата, а и то не е направено както трябва. Сега присъединяването към новите резервоари е страшен проблем, ще стане, но много трудно. Ще се наложи да пробием дупка в кожуха на галерията, за да може да влиза въздух и да се работи спокойно. Това бави пускането на резервоарите.“ Уточнението на Гелев беше по повод питане на съветника Костадин Николов.

Той постави въпроса защо повече от половин година резервоарите не действат. Николов изрази подозрение, че качеството на изпълнение на строителството на резервоарите не е добро и по тях има проливи.
Кметът категорично отрече да има пробив, Гелев обяви, че извършените проби и качеството на съоръженията е отлично.
На предходни заседания на ОбС Сапарева баня Николов поиска да се направи комисия от съветници, пред които да се извършат пробите на резервоарите. Това обаче не е направено до ден днешен, което остава актуален въпроса на течове на Николов .
„Водата е много агресивна, ако покритието на резервоарите не е качествено, тя ще стигне до арматурата, ще я разяде и резервоарите ще се разпадната за 2 години.“, каза Калин Гелев.
Обществената поръчка беше прекратявана два пъти, имаше 11 фирми кандидати. Спечели я някаква фирма от Златоград, само може да се предполага кой е реалният собственик, те взеха 800 000 лв. за резервоарите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here