Кметът Гелев изради желание да се продада поне половината от дела на общината в дружеството.

Кметът Калин Гелев: Не сме съгласни, искаме да продадем нашия дял, това са 4,5 млн. лв. за общината

1 000 000 лв. за заплати за година са си гласували четиримата директори на смесено дружество „Аква Трейтмънт”, което трябва да построи най- големия балнеоложки център на Балканите, ситуиран в Сапарева баня.
Припомняме, че първата копка на комплекса „Преображение” беше ударена през зимата на 2014 г., на мястото и до днес зее само една огромна дупка. На заседанието на Общинския съвет в Сапарева баня днес стана ясно, че руските директори на дружеството, в което общината участва с 25% чрез земята, са си гласували по 20 000 лв. заплати на месец.
Лидерът на БСП Николай Фарфаров би тревога: „Посрещаме като царе инвеститорите, а те се опитват да обезкървят общината. Ние обаче не ядем доматите с колците и разбираме, че не всеки, който идва и казва- ето аз е инвестирам, ще направя това и ще живеем прекрасно. Фактът, че четирима души са си гласували заплати от по 20 000 лв. на месец говори, че те не искат да правят нищо друго, освен да присвояват. Такива заплати по нашия район няма. А и какво е направено, за да получават такива заплати?”


Кметът Калин Гелев уточни, че тези заплати са гласувани през месец юни, когато е имало общо събрание на дружеството. Общината не е участвала, тъй като нейният процент е малък. „Никой не ни пита за нищо.”, каза Гелев.
„Снощи при нас беше именно управителят Олег Нинитчук. Той е един от четиримата със заплата от 20 000 лв. Нека да си получават и по 50 000 лв., важното е общината да не загуби, а и да не ги отблъснем. Каквото е трябвало ние сме направили.

Първата копка на проекта беше направе още през 2014 г.

Още през 2013 г. са получили разрешително за вода, водопроводът за минерална вода лесно може да се направи до тях. Управителят дебатира заедно с общинските съветници. Той разясни, че волята на собственика Владимир Гордейчук, който лично е купил 75% от акциите на дружеството, е да се направи ново дружество между общината и него. Аз обаче не съм съгласен. Ако има изобщо ново дружество, искам да се изчистят сметките от другото. Затова ние сме готови да му продадем нашия дял. Какъв да бъде той зависи от общинските съветници, нека те да го решат. Аз например казвам да се продадат 10%. Костадин Николов каза 15%, Фарфаров може би иска 20%. Във видеото от сесията може да се проследи дебатът. Стойността на една акция е 100 лв. Ако продадем 15%, в общината ще постъпят живи пари от 3 360 000 лв. Ако общината продаде 20%, в касата ще влязат 4 480 000 лв. Точно затова, когато предшественикът ми Сашо Иванов си отиваше каза: оставям в касата на общината 4,5 млн.лв. Това имаше предвид той, искаше да продаде 20% от дружеството на общината. Тази сделка обаче не се осъществи, в този смисъл той излъга. Аз много бих се радвал, ако в касата на общината постъпят тези пари и новият собственик започне изграждането на санаториума. Надявам се, че когато той е изцяло негов и не го дели с партньори, ще го стопанисва по- добре. Всичко това ще бъде изложено в писмен вид и ще бъдат предоставено както на инвеститорите, така и на жителите на общината, за да бъде всичко ясно и прозрачно. Аз мисля, че така е честно. В смесено дружество с участието на общината и инвеститора има много подводни камъни, точно като тези заплати. Ние нищо не може да кажем, а има и още куп други неща, които не са под наш контрол. Затова, вместо да се борим с подводни камъни, ще бъде чудесно тези пари да постъпят в общината.”, каза Гелев.

Така трябва да изглежда санаториумът „Прежбражение“.

На заседанието на Общинския съвет в Сапарева баня от предходния месец стана ясно, че собственикът на най- голямата верига магазини „Магнит” в Русия Владимир Гордейчук се е заел да рестартира замразения от години мега център за рехабилитация „Преображение“.
Гордейчук е купил 70% от активите на смесеното дружество „Аква Трейтмънт”, в което общината държи 25%, с 5% остана „Закон, справедливост и милосърдие” на Вадим Поспелов.
Адвокатите на руснака тогава разясниха на съветниците при затворени врати, че Гордейчук иска да купи блокиращата квота от 1% на общината.

Публикувахте от 4власт – ВяраНюз – Информационна агенция в Сряда, 31 юли 2019 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here