Над 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила бяха конфискувани от служители на ГДБОП, обозначени с търговските брандове на световноизвестни марки.

Очилата са били подготвени за онлайн продажба.

Според експертите ниското качество на иззетите реплики ги прави особено опасни за зрението – при употребата им зеницата на очите се разширява в пъти, а заради липсата на UV защита навлизат повече от вредните лъчи.

Начинът да бъдете сигурни в даден чифт очила, дали са качествени или не, е измерването им с уред, какъвто има във всяка добра оптика. Това каза в “България сутрин” оптометристът Христо Благоев.

При ползване на недобри апарати се случва измерването на стъклото да е само относно затъмнението му, а не за UV защитата.

“Големите и известни марки донякъде са гаранция за това, че слънчевите очила имат добра защита”, посочи той.

По думите му е мит, че слънцето е вредно най-много около обяд,. Когато то е по-ниско и сме на плажа, било най-опасно.Пред Bulgaria ON AIR събеседникът подчерта, че е силно препоръчително хората, работещи с компютр, да ползват специални очила за екрани и дисплеи.

Все повече са тези, които избират да си направят комбинирани очила – за защита от слънцето и с диоптър.

Според Благоев е задължително да се правят прегледи на очите, дори да виждаме добре.

“Малките деца са най-уязвими”, посочи още той.

Експертите съветват при избор на слънчеви очила онлайн потребителите да пазаруват от официалните интернет страници на търговските марки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here