Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери (престъпления по чл. 213а и чл. 253 от НК). Това стана след серия публикации на 4ВЛАСТ, в които подробно и от място предадохме как със съдействието на полицията и прокуратурата в Дупница беше обсебен завод „Изамет“ от мутри. Над 130 работници бяха изведени от халетата и в продължение на един месец, заводът за производство на асансьори беше разграбен.

Публикувахте от 4власт – ВяраНюз – Информационна агенция в Сряда, 17 юли 2019 г.

 

Явор Златанов

Арестуваните, като първи информирахме ощи в сряда, синът на собственикът на асансьорният завод  в Дупница „Изамет“ Илия Златанов Явор Златанов и аверите му Иван Илиев Ангелов Димов, собственик на фирма К Корекшън, която обсеби заводи и изхвърли 130 работници на улицата вече от 1 месец, Християн Хранов, Мухамед Бедир Рамадан, както и Юлия Златанова и Пролетина Златанова. Срещу тях е образувано досъдебно производство и са подведени под наказателна отговорност за организирана престъпна група за принуда над Илия Златанов да им прехвърля притежаваната от мен фирма „Изамет 1991” ООД.”, обяви Илия Златанов.

Докато Илия Златанов се бори да спаси завода и себе си от лапите на мутри, прокуратурата в Дупница хвърли срещи него цялото полицейско управление начело с Борислав Динев. Те го заплашиха с образуване на досъдебно производство за самоуправство и търсеха сгоден случай до го арестуват и обвинят в престъпление. „За съжаление още не можем да си влезев в халетата на завода. Прокуратурата в Дупница праща всеки ден по пет патрулки да плашат работниците, да възпрепятстват влизането ни в завода. И в момента правят това. Те идва и заплашват хората, че ни чака съд, че ще има дела, глоби. Че положението ни е много сериозно. Дупница продължава да е град на мафията. Няма да оставя така нещата, обясних ясно на Борислав Динев, които много добре знае, като и цяла Дупница, че аз съм собственикът, има търговси регистър, помолих го да го отвори, обясних му, че хората на които съдейства са в ареста, за престъпления срещу мен, той каза че не го интересуват нито работниците, нито пък аз, че положението ми е много сериозно и че слуша нарежданият само на дупнишката прокуратура. Сега ще потърся наказателна отговорнсот от прокурорите в Дупница, който съдействаха на мутрите. Дупница е отелно княжество, прокуратурата и полицията в Дупница са над Специализираната прокуратура, те са държава в държавата.“ – каза Златанов. „Когато има прокурорско разпореждане полицията е длъжна да реагира по този начин.“ – каза Борислав Динев.

Оказа се, че прокурори по досъдебното произдство са за.естник административният ръководител Анета Стоева и прокурор Юлиян Крумов от Районна прокуратура Дупница, а не като оповестиха ченгетата, окупирали завода -прокурор Ивайло Василев. „Ще направя предложение прокуратурата в Дупница да бъде закрита, има достатъчно основане за това“- каза Илия Златанов, който подаде сигнал в Специализираната прокуратура и СГС.

Групата е неутрализирана при съвместни действия на Специализираната прокуратура и СДВР, като събраните до момента доказателства сочат, че тя е действала от януари 2017 г.

При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната и дейност. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети (много от които с нумизматична стойност), чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 милона лева. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой. Иззети са шест луксозни автомобила, след които мерцедеси АМG, за които също има данни, че са придобити чрез престъпнна дейност. Събрани са и множество доказателства за действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи.

Обект на изнудване е бил бизнесменът Илия Златанов с мащабна дейност, в т.ч. извън страната. Групата опитала да присвои целия му бизнес, използвайки заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. По този начин участник в групата прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, депозирана легално в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои.

На трима от участниците са определени парични гаранции от по 150 000 лева.

На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, предстои да се реши дали за всеки от тях да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here