Инж. Росица Димитрова: Готови сме със сигнал към прокуратурата за пропагандиране и провокиране на напрежение с клеветнически твърдения, че ВиК – Благоевград е нелегитимен оператор

Инж. Росица Димитрова

Готови сме със сигнал към прокуратурата за пропагандиране и провокиране на напрежение с клеветнически твърдения, че ВиК – Благоевград е нелегитимен оператор, съобщи директорът на ВиК инж.Росица Димитрова. На територията на община Струмяни дружеството предоставя единствено услугата водоподаване, но не и пречистване и канал. Както писахме 1.01.2019 г. служителите на ВиК „Стримон“ са прехвърлени на работа към благоевградското дружество, което им плаща заплатите, подсигурява техника и облекло.

Предвидените инвестиции за 2019 г. за община Струмяни са за 42 000 лв. Към момента от началото на годината досега разходите, които водният оператор е направил за Регионално поделение „Струма“ на територията на община Струмяни с всички прилежащи села, са над 100 000 лв. 48 000 лв. за автомобили и механизация, за 1000 лв. са купени помпи за мръсна вода, за заплати, осигуровки и допълнителни съоръжения са дадени 42 000 лв., за еленергия – 3400 лв., за работно облекло – 1300 лв., за материали за аварии и текущи ремонти – 16 900 лв., 1000 лв. струват канцеларските материали, 2000 лв. са разходи за такси за МПС, в това число винетни стикери, горива и т.н., в общината са сменени 140 водомера за около 3500 лв., за ремонт на поплавък в с. Цапарево са похарчени 1000 лв., отстранена е авария на територията на с. Плоски, става дума за спирателен кран за 4000 лв. на главен водопровод, който захранва селата Илинденци, Струмяни, Микрево и Драката. Водоподаването на тези 4 села се осъществява, като ВиК – Благоевград купува вода от санданската фирма УВЕКС. Наясно сме, че предстоят местни избори и за жалост кметове се опитват да правят политиката си с водата. Убедена съм, че мнението на жителите в с. Илинденци е било манипулирано и са правени внушения да не си покриват задълженията, затова апелирам потребителите ни да си плащат сметките, за да не се натоварят домакинствата с непосилни суми, а отделно и съдебни разходи. Практиката показва, че общинските дружества не могат да се справят с предоставяне на ВиК услуга, първо, защото нямат капацитета, който е необходим и инвестициите са изключително сериозни. Любопитно е защо като имат претенции към държавния оператор, до момента тези дружества не са направили нищо съоръженията да са във вид, нормален за предоставяне на вода за битови цели?! Липсата на консолидация на водните дружества доведе до проблема регионът ни да бъде лишен от по-големи средства от еврофондовете, но аз съм оптимист в тази посока и вярвам в разума на управляващите на местно ниво, че това е правилната посока на работа и всички ще го разберат, защото това условие ще важи и за следващия програмен период“, заключи инж. Росица Димитрова на официална пресконференция.

„В края на 2018 г. Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие бизнес плана на дружеството и в него е заложено, че операторът започва да действа на територията на общината от 1 януари 2019 г. Този факт спира всякакви манипулации и спекулации по въпроса на лица, които се опитват да саботират дейността ни”, категорична бе инж. Димитрова.

Тя припомни, че през 2016 г. водното дружество подписа договор с Асоциацията по ВиК, в която членува и община Струмяни. „ Разработеният от нас бизнес план бе спиран на няколко пъти за разглеждане от КЕВР заради казуса „Струмяни”. Сега имаме заложени инвестиции и като оператор сме длъжни да предоставяме услугата на територията на общината”, заключи инж. Димитрова.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here