В деня, когато Православната ни църква почита паметта на Преподобнии Паисий Хилендарски, в храм „Свети Николай Чудотворец” в Самоков, където се намира гробът на автора на „История славянобългарска” и родоначалник на Българското възраждане, бе отслужена Архиерейска света литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополит Софийски тържествената богослужба  бе възглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийската епархия, иконом Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, младият свещеник Емилиян Дамянов – отскоро предстоятел на храма, свещенослужители от София и Самоков.
Храм „Свети Николай Чудотворец“ в Самоков, придобил повече гражданственост с течение на времето под името храм „Свети Никола“ в четвърти квартал на рилския град, отново след дълго прекъсване има всекидневни богослужения.
Предстоятел на храма отскоро е младият свещеник Емилиян Дамянов / родом от Долна баня /, който допреди това е бил начело на църковните настоятелства в самоковските села Марица и Гуцал. Със съдействието на Софийския епархийски съвет и на архиерейския наместник в Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев това свято място, което има над 150-годишна история, отново привлича много богомолци, туристи, жители и гости на Самоков и околните села.
Надеждите на всички са, че с подкрепата на проекти по Европейски програми ще може да се реставрира иконостасът, който съдържа уникални дърворезби и икони на едни от най-големите майстори от прочутата Самоковска художествена школа. Ще се разчита  и на помощта и съдействието на Софийската Света митрополия, както и на община Самоков, на Министерството на културата и на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.
Предвижда се и дворът на храма да се облагороди, включително да се поддържат в добър вид гробните места на Паисий Хилендарски, митрополит Доситей и други видни възрожденци и самоковци.

На празничната Архиерейска Света Литургия присъства и кметът на община Самоков Владимир Георгиев.
В края на църковната служба Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави от името на патриарх Неофит присъстващите в храма богомолци от Самоков, Долна баня и село Марица и им благопожела здраве, благоденствие и винаги да помнят името на Cветеца, който закриля града и целия български род.

С литийно шествие богомолците от храма, начело с епископ Поликарп, се отправиха към гробното място на Светеца Преподобний Паисий Хилендарски в двора на черквата, където бе отслужен молебен за здраве и благополучие.Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here