Чистят на пожар местността Кулата в Дупница за комисия от Министерство на културата, решават дали средновековната кула и църквата в Червен брег ще са обекти от национално значение

На пожар почистват от храсти и дървета местността Кулата в Дупница, която ще бъде огледана от комисия към Министерство на културата. Назначената междуведомствена комисия ще решава дали да промени статута на средновековната кула в местността и църквата „Св. Спас” в Червен брег в обекти от национално значение.
В понеделник ще бъде направен оглед на местността Кулата, за да се определят границите и режимите на опазване на археологически обект, съобщиха от пресцентъра на общината.
Община Дупница рестартира проекта за реставрация, възстановяване и консервация на Дупнишката крепост, за което има изготвен проект от арх. Юли Фърков.
Църквата Св. Спас“ в Червен брег пък е цял комплекс с раннохристиянска базилика под нея и на място са извършвани археологически проучвания. „Комисията от НИНКН ще бъде в Дупница през цялата следваща седмица за двата обекта. Върху археологически обекти е забранена всякаква интервенция свързана със засаждане, строеж, допускане на животни и всички дейности, които по някакъв начин унищожават историческото наследство, без изричното съгласие на НИНКН. Законът вменява тази отговорност на контрол и защита на местните власти, което е описано в Закона за културното наследство“, обясни директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска.
През следващата седмица ще бъдат изпратени писма до собствениците на домашни животни в района, че е забранено пускането им в района. При констатирани такива, ще бъдат санкционирани.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here