Заляха община Петрич с жалби след отстраняването на отец Ангел Кочев, кметът Бръчков с отворено писмо до патриарха

Димитър Бръчков

След избухналото недоволство сред петричани заради отстраняването от длъжност на архиерейския наместник на Петричка духовна околия Ангел Кочев общината излезе с отворено писмо до патриарха. В писмото, подписано от кмета Димитър Бръчков, депутата Георги Динев, зам.- областния Антоанета Янчева и председателят на ОбС Георги Тренчев, пише, че в общината са били залети от жалби заради отстраняването на Ангел Кочев. В него се настоява още да се съобщят мотивите за това решение, както и представител на Светия синод да пристигне на място в Петрич, за да се запознае с недоволството на хората.


Публикуваме пълния текст за писмото.

„До Негово Светейшество Патриарх Неофит
До Светия синод на БПЦ
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СВЕТЕЙШИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ОТ:
Димитър Бръчков, кмет на община Петрич
Георги Динев, народен представител в 44-то Н С
Антоанета Янчева, заместник областен управител на област Благоевград
Георги Тренчев, председател на Общински съвет Петрич
Ваше Светейшество,
Изразяваме сериозното си безпокойство от напрежението, което провокира решението на Неврокопска митрополия, да бъде сменен дългогодишният архиерейски наместник на Петричка духовна околия Ангел Кочев.
От момента на публичност на това решение, сме длъжни да Ви уведомим, че постъпват непрекъснато сигнали от миряните, които недоумяват какви точно са причините за отстраняването на отец Кочев и защо същите не се оповестяват открито. Ние също декларираме желанието си да разберем какво надделя при вземането на това решение!
Сред широката маса миряни в Петричка община зрее основателно недоволство и съмнение в богоугодната пригодност на наложеното решение за високото място на Архиерейски наместник на Петричка духовна околия!
Църквата служи на хората, заради което като представители на общински и държавни институции, подкрепяме искането на петричани – да бъде дадено нужното обяснение за отстраняването на отец Кочев, без това да се тълкува като вмешателство в делата на уважаваната от всички ни БПЦ!
На територията на Петричка духовна околия започва събирането на подписи в подкрепа на отец Ангел Кочев, когото миряните припознават като достоен представител на Църквата и Бога, заради дългогодишното му уважително отношение към хората, разбирането му, смирението му, благочестието и мъдростта, с която говори. Отец Ангел учи невръстни и стари на непоклатимите устои на християнството и затова има уважението на миряните! За него семейството, добродетелността и състраданието са основополагащи в отношенията му с миряните! Той е пример!
Умоляваме, Ваше Светейшество,
Да изпратите посочени от Вас хора, които на място да се срещнат с миряните от общината , да чуят какво имат те да кажат!
Познавайки добре възгледите на християните в Петрич и общината, запазваме своето право да подкрепим техните бъдещи действия пред Светия синод в случай, че това писмо остане без последствие!”
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here