„Гранд Енерджи“ ЕООД ще копае за въглища в Бобов дол

Министерският съвет разреши на днешното си заседание дружеството „Гранд Енерджи“ ЕООД да поеме изцяло правата и задълженията по концесионния договор за добив на въглища от участък „Бобов дол“ на находище „Бобовдолски въглищен басейн“, съобщават от пресслужбата на МС.
По този начин се одобрява поисканата от досегашния концесионер – „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД, промяна в договореностите с държавата. В Бобов дол услено се говори, че фирмата има връзка с бизнесмена Христо Ковачки,
Находище „Бобовдолски въглищен басейн“, участък „Бобов дол“, е разположено в землището на едноименната община, област Кюстендил. Концесионният договор за добив на въглища от него е сключен през 2005 г. за срок от 35 години, припомнят от МС.
Към „Гранд Енерджи“ ще бъде отправено също предложение за промяна на клаузите в концесионния договор, свързани с предоставянето на банкова гаранция, реши още правителството.
До момента исканата банкова гаранция покриваше 50% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя трябва да покрива изцяло всички (не само паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор.
След въвеждането на по-широкия обхват на банковата гаранция, вноските във фонда за окончателно напускане на концесионната площ също ще бъдат финансово обезпечени с нея.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here