УБИТИЯТ 35- ГОДИШНИЯТ ВАЛЕРИ ДЪБОВ БИЛ НА ГРЕШНОТО МЯСТО, РЕШИЛ ДА ДЕЙСТВА КАТО МИРОТВОРЕЦ МЕЖДУ ДВЕТЕ ГРУПИ В КЮСТЕНДИЛ

Валери Дъбов

„Момчето е изключително добро и скромно. Не можем да повярваме, че са го убили. Не е бил никога в криминалните среди“, коментираха кюстендилци.

Над 100 кюстендилци се събраха на мирен протест в до кръговото кръстовище при Градския плаж в Кюстендил, след сутрешното убийство на 35-годишен мъж при възникналото меле в областния град. За кратко време пуснатото в социалната мрежа съобщение обедини много кюстендилци, като с протеста те изразиха съпричастност към семейството на убития и се обявяваха за по- голяма сигурност в града, с оглед на това подобни инциденти да не се повтарят.

Първоначално мирният протест беше в района на кръговото кръстовище при плажа, след което хората организираха шествие по централната улица „Цар Освободител“ и мястото, на което смъртта си е намерил 35- годишния Валери Дъбов. Шествието спря за кратко на площад „Велбъжд“, след което хората се отправиха към емблематичното кръстовище на Женския мост, където със сядане върху пешеходните пътеки

кюстендилци блокираха за кратко движението. Протеста се охраняваше от служители на полицията и жандармерията.

„Ние сме тук, за да покажем своята съпричастност към семейството на убития днес българин. Една трагедия, която силно се надяваме да не прерасне в етнически конфликт. Нашата цел не е такава. Целта ни е да покажем, че гражданското общество се интересува от това, което се случва и това, че ние имаме позиция. Ние не искаме такова бъдеще за нас и нашите деца”, заяви една от организаторите на мирният протест Елица Димитрова.

„Ние сме на този протест, защото ни писна от такива инциденти, при които млади хора умират. Сутринта бях потърсен да дам спешно кръв за мой приятел, участвал в това сбиване. Става дума за състезателят по борба Михаил Петров и бил в много тежко състояние. Отидох в болницата, но за голяма радост няма опасност за неговия живот и нужда от кръв. Сега искам да подкрепя тук, хората които ги е страх и искаме да се разхождаме спокойно в нашия град”, каза бившият национален състезател по борба Александър Костадинов.

Протестиращите бяха категорично, че са им омръзнали подобни инциденти, както и това, че наглостта на един определен етнос става все по- голяма. Беше посочено, че това не е единичен случай в страната, но все повече започват да се случват такива неща, което не е нормално. От година се води кампания за интегриране на определен етнос, но нищо не се случва.  Според протестиращите всеки ден в България се случват безчинства, единият етнос живее като нормален европейски народ, а другият етнос – не и това трябва да се промени.

Собственикът на заведението, пред което се е зародил конфликтът Антон Селнички заяви пред журналисти, че се създават проблеми с циганите. „Не зная какъв е поводът. Не зная точно какво е станало, защото те са излезли от заведението и нещата са започнали от близкия паркинг”, каза Селнички. Той допълни, че охрана заведението няма, тъй като и клиентите не са много, но когато има такива дразнители винаги завършека е трагичен. По думите му преди време е имало и друг случай, при който е било прободен с нож младеж.

По наша информация убитият 35- годишен Валери Д. просто бил на грешното място. Когато видял, че двете компании започват боя, решил да действа като миротворец, тъй като познавал хора и от двете групи. Самият той живее на ул. Прогон, която е в близост с ромския квартал „Изток“ и познавал доста хора от там. За това решил, че може да спре зараждащото се меле, но за жалост попаднал в него и след пробождане починал.

Протестиращите заявиха, че ще продължат с мирните си изяви и такава ще има още утре сутринта в 7 часа пред сградата на ОДМВР- Кюстендил.

„В Пирогов почина Ице Гольовеца, участник в масовия побой тази сутрин в Кюстендил. Той е на 53 години и бе транспортиран в столичното заведение с тежка черепно-мозъчна травма и кръвоизлив.“ Това е новина, която се носи из социалните мрежи за масовия бой в Кюстендил. Проверка на 4vlast-bg.com установи, че тя е фалшива.

Ице е жив, но е на командно дишане, съобщиха от Пирогов за ВяраНюз.

Неустановени за сега лица палят искрата на етнически конфликт от пиянско меле, при което загина мъж тази сутрин, случаят е обвързват случая с известната банда Гольовците в Кюстендил.

„Няма етническо напрежение, няма замесени банди, убиецът е 19- годишен младеж“, каза шефът на полицията Елиян Стамболийски.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here