Тонове ябълки изгниват по мазетата и хамбарите в домовете в Кюстендилско заради липса на пазар – от есента за ябълките няма изкупуване, казаха плодопроизводители.

Миналата година беше регистрирана свръхреколта – тогава в региона се набраха по около 5 тона от декар, която не може да се реализира.

През есента на м.г. за избата на „Винпром“ изкупуваха ябълките по 8-10 стотинки за килограм, но изкупуването спря поради изчерпване на капацитета на мощностите. Не изкупаваха и трите цеха за плодов сок край Кюстендил. И плодовете застояват.

Ситуацията е тежка и овощарите вече изхвърлят плодовете си, казва дългогодишинят бивш кмет на с. Дравищица /6 поредни мандата/ и земеделски производител Драголюб Стоянов. Според него 2018-а за плодопроизводитеите е нулева. Не само с ябълките и черешите, а при сливите, за които давали едва по 20 стотинки за килограм.

„Не е оправдано да се внасят ябълки от Гърция, а ние – в Кюстендилско, да ги хвърляме в дерето“, притеснен е Стоянов. Почти на вски ъгъл в Кюстендил са изложени ябълки с много добро качество по 60 стотинки за кило, но никой не купува. В Дупнишко пък домакинства си купуват мелници и след смилане на ябълките ги налагат за джибри и за ракия, коментират в близкото с. Дяково.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here