Кметът на Сапарева баня Калин Гелев

„За август тази година е планирана първата копка на грандиозната инвестиция на Скандинавския здравен фонд, който ще строи къщи за гости, болница за долекуване и летище в Сапарева баня“, разкри кметът на курорта Калин Гелев. Той очерта основните инвестиции, които ще преобразят градчето.

До 2022 година се очаква да бъде готово и проектът на „Ес Би Терме” ООД, представлявана от Вергил Кацов. Амбицията е да се построи 5- звезден комплекс за 3000 посетители с 200 легла, като се очаква инвестицията да е около 35 млн. лв.

Макетът беше пред съветниците по време на сесията.

Двата проекта са основополагащи за амбициите на кмета Калин Гелев да превърне Сапарева баня във водеща община в СПА, балнео и уелнис туризма. От списъка не е зачеркнат и проектът на руския инвеститор Вадим Поспелов, като градоначалникът обяви, че има индикации за съживяването му.
„Имаме индикации, че проектът излиза от застоя, знаем, че са се появили нови инвеститори, изчистени са въпросите със собствеността от руска страна, които бяха голяма спънка. В един момент трябваш да се наложи възбрана над имота, докато не се платят дължимите данъци, за да не го загубим. Ако не го бяхме направили, имаше опасност НАП да го продаде, ако дружеството отидеше в процедура по несъстоятелност. Правим всичко възможно нещата да се случат, помагаме с каквото можем.”, заяви за замразената руска инвестиция Гелев.

Както е известно Поспелов иска да строи огромен комплекс за рехабилитация, нещата обаче забоксуваха и по проекта не се работи от 2-3 години. Община Сапарева баня участва, предоставяйки земята за комплекса.
Финландската инвестиция е обявена за проект от национално значение. Той включва изграждане на комплекс със 100 къщички, болница за долекуване, а на втория етап и летище. Проектът има осигурено финансиране, осигурено е и финансирането за инфраструктурата, касаещо община Сапарева баня.
„Къщичките ще са от различните области на страната, ще има къщичка с оборудване от Самоковско, от Дупнишко… и т.н. Басейните ще са огромни, външните ще от 3000 куб. метра, вътрешните от 2000 куб. м. Самият комплекс се простира на 60 дка и се намира на територията на бившите оранжерии. Добрата новина е, че комплексът няма да е от затворен тип, т.е. те ще ползват общинските улици, ще си плащат за плащат за такса смет…”, добави Гелев.

Вергил Кацов, вляво, беше в залата по време на дебата. за отпускане на вода към комплекса му.

Той разкри още, че „Ес Би Терме” ООД са местна фирма и е собственик на имота. Както съобщихме, тя получи концесия за минерална вода за 5 години с дебит от 2 л в секунда и ще плати около 400 000 лв. за тези 5 години за вода, независимо дали ще я използва. Инвестиционното им намерение е заявено в общината още през 2016 г. представиха ни идейния проект, вече има завършен и технически проект.
„С плащането на минералната вода още с даването на концесията се защитаваме от проекти, които не се реализира. Ще си платят водата, пък ако искат да стоят. Готови сме да предоставим нужните количества минерална вода на инвеститорите. Ако се наложи, ще извадим още количество спяща вода. От 10,6 л дебитът на гейзера беше одобрен на 12,6 литра.
Ние трябва да я раздаваме на инвеститорите, които ще превърнат общината в предпочитана дестинация за спа, балнео и уелнес туризъм. До преди 7-8 години Сапарева баня беше един от спящите курорти, благодарение на общите ни усилия обръщаме тази тенденция и целта ни е да развием и ски туризма. Имаме гласуван Общ устройствен план и терени, където може да се изграждат писти. Искаме да привлечем интереса на инвеститорите, да строят нещо, което зависи от нас сме го направили, пътят е почистен, имаме нов ски влек, грижим се за пистите. Ето че имаме 6 деца в националния отбор. Заради тях го правим, само 30 000 лв. сигурно сме дали само за утъпкаващита машина и поддръжката на машината и пистата не е малка.
Ние сме първата община с издадена балнеологична оценка за минералната вода. Имаме всичко необходимо за развитието на общината като курорт със значими инвестиции, които ще ни теглят напред.
Подали сме документи главната улица „Германия” да стане общинска собственост. Така ще може да спрем движението и да го пренасочим по успоредните улици, за да обособим централна градска част за разходки. Но това може да стане след като МРРБ ни прехвърли собствеността на улицата, за да може ние да я стопанисваме. Проблемът е, че част от нея е на територията на община Дупница, което означава, че трябава да я поискаме заедно от министерството. Но така община Дупница ще има ангажимента да се грижи за поддържането на своята част, което е проблем.”, обяви Калин Гелев.

Публикувахте от ВяраНюз – Информационна агенция в Четвъртък, 31 януари 2019 г.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here