Кулинарката Любка Вучова с нова здравословна рецепта: В супена лъжица черен ориз се съдържат повече антиоксиданти, антоциани, влакна и витамин Е, отколкото в черната боровинка!

Богомила Михайлова
„Черният ориз е известен още и като “забранен ориз”, защото в древността бил забранен за простолюдието. Единствено китайските богаташи и царски особи имали право да похапват този екзотичен продукт. Наскоро учени от Луизиана откриха, че в супена лъжица черен ориз се съдържат повече антиоксиданти, антоциани, влакна и витамин Е, отколкото в черната боровинка. До преди този момент боровинката се смяташе за един от най-мощните природни антиоксиданти.“- разказа технологът по хранене Любка Вучова от самоковското село Говедарци.
Спроред нея, спрямо боровинките, черният ориз крие още едно предимство – той почти не съдържа захар.Американските експерти, които установили полезните свойства на ориза, са уверени, че производителите трябва да добавят булгур от черен ориз в сухите закуски, в някои напитки, тестени изделия, дори и в различни сладкиши като тортите.Наскоро учени от Харвардския университет провели експеримент и изследвали храненето на повече от 190 хиляди мъже и жени. Експертите стигнали до извода, че ако всеки ден заменят белия ориз с кафяв – макар и само 50 грама, ще понижат с 16% риска от захарен диабет II тип.Оказва се, че цветът на ориза наистина влияе на здравето. Нешлифованият кафяв ориз повишава нивото на захар в кръвта много по-слабо, отколкото белият. Употребата на бял ориз пет пъти в седмицата увеличава риска от диабет с цели 17 %. С други думи белият ориз има висок гликемичен индекс, а това се дължи на обработката му.

Черният ориз подлежи на много по-продължителна кулинарна обработка от белия. За сваряването му е необходимо тройно повече време, в сравнение с това, което е нужно за другите сортове.

На вкус черният ориз не се различава особено от останалите разновидности – напомня по-скоро на ядка, отколкото на мек ориз. Популярна е рецептата с черен и бял ориз, които се готвят в съотношение 1 към 3.

Черният ориз е особено подходящ за хора, придържащи се към природосъобразен и здравословен начин на хранене. Има цялостен успокояващ ефект и е добра диетична храна.

Стимулира стомашните функции и възстановява баланса на микроелементите в кръвта. Черният ориз е полезен е за пикочно-половата система.

Вучова предостави за читателите на ВяраНюз страхотна рецепта:

Необходими Съставки

  • императорски ориз – 1 ч.ч.
  • пилешко месо – 200 г
  • морков – 1 бр
  • лук – 1/4 глава
  • вода – 2 и 1/2 ч.ч.
  • сол
  • олио

Начин на приготвяне

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на ситно. Месото се нарязва на малки парчета.

В тендера с незалепващо дъно с малко олио първо се задушават лукът и морковът, след това се добавя месото и се задушават за още 5-6 мин.

След това се добавя и оризът при непрекъснато бъркане. Когато оризът абсорбира мазнината, се добавя водата и се оставя да ври за 20 мин.

С този ориз се получава чудесна гарнитура или предястие, а самият ориз има дъх на орехи.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here