“Топлоцентрала Ихтиман” е под ръководството на общината, кметът Илиев: Идеята е да я купим, от наеми на гори сме събрали над 200 000 лв. 

Калоян Илиев

 

От 37 на 11% е стопена безработицата в Ихтиман, производител на автомобилни тапиреции и водеща шивашка фирма дават хляб на местните

 

“Топлоцентрала Ихтиман” вече е под ръководството на Община Ихтиман, с което се гарантира безпроблемното отопление на всички абонати за сезон 2018/2019г  „Топлоцентрала Ихтиман“ е обявена в несъстоятелност през 2017г.

„С решение на Общински съвет регистрирахме Общинско търговско дружество, което да стопанисва топлоцентралата и сме я взели под наем за този отоплителен сезон 2018/19г. Идеята на общината е в следващия бюджет да бъдат заложени средства и топлоцентралата да се закупи от общината и да стане общинска. Миналата година имахме проблем, отказаха се да я стопанисват определени фирми, на кантар бяхме да обявим бедствено положение, защото детски градини, училища, административна сграда, болница , всички административни институции са вързани към нея, а те друга алтернатива нямат. Всички стари котли са изнесени и единственото отопление е от топлоцентралата. Има и десетки частни абонати, таксата е  180 лв. с ДДС мегават мощност. Обслужващият персонал в централата в момента са четирима души. Основната цел е след като я закупим, цената да падне. Ние все пак имаме и общински гори, чипсът, който се произвежда тук, можем и ние да си го произвеждаме, така че има перспектива.“, обясни разказва кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев.

Той поясни още, че доста финансови средства са влезли в бюджета от отдаването под наем на общински земи. „От 2012 г. отдаваме под наем общинските гори. Само от наемите на година в бюджета влизат около 200 хил. лв. Има и сериозни инвеститори в общината, които дойдоха по наше време. Една от тях е компанията производител на автомобилни тапицерии „АЛС България“ за Мини купър, БМВ, Ауди, който е наел към момента 800  души на работа. Търсят се и още кадри. В Ихтиман има липса на работна ръка. Сериозен инвеститор е и фирмата, която се намира в бившата фабрика „Детелина“ . Те шият Биг бегов, пластмасови изделия. Шивашката фирма в Ихтиман също е с доста сериозен капацитет и дава хляб на доста хора работят. Специфична е работата, но има доста разкрити свободни работни места.“, категоричен беше Илиев.

Равнището на регистрираната безработица през 2012 г. в община Ихтиман е била 37%, от началото на кметуването на Илиев до днес тя е стопена на 11.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here