Хванаха „ковчезникът“ на Братя Галеви в Дупница с лукс кола без регистрация, прокурорът М. Крушовски го водят на съд

Вергил Кацов

Полицай от РУ- Дупница хванаха лидерът на Народен съюз Вергил Кацов да управлява луксозен автомобил без регистрационни номера. Кацов, сочен за „ковчежник“ на Братя Галеви остана без шофьорска книжка. По случаят е образуване и досъдебнопроизводство. Прокурорът от РП- Дупница Михайл Крушовски подготвя обвинителен акт. 

 „Хванът е  в огромното нарушение да кара нерегистриран автомобил, а пък ме с мотор. Нито съм се опитвал да бягам, нито да оказвам съпротива на органите на реда. Отнеха ми книжката за 6 месеца. Това е първото ми нарушение за 5-годишния ми шофьорски стаж, а имам и „А” категория, нужна за мотоциклета. Ако ми се наложи да карам, понеже работата ми понякога го изисква, и бъда хванат, редно ли е да лежа 3 години в затвора и вместо да внасям хиляди левове данъци да бъда на държавна издръжка?!? Има нещо сбъркано в тази система… а и вече 5 месеца не ми е връчено нищо, а си живея на адреса по лична карта. Сега Вергил Кацов в затвора ли ще влезе?”- беснее от ужас негов приятел, пожелал името му да не го споменаваме.

Цяло чудо е обаче, че Вергил Кацов  е бил заловен, тъй като както знаем, катаджии рядко патрулират, а Кацови са на голяма почит в Дупница. Партията на Вергил Кацов има трима съветници в местния парламент, той е бивш шеф на автотърговците в Дупница, Кацови имат магазини, фурна в Яхиново, сладкарски цех, ресторанти и отдават под наем магазини на СБА. По времето на Братя Галеви зареждаха с хляб и хлебни изделия Социалния патронаж в общината и детските градини, а също и болницата.

По принцип управлението на нерегистрирано моторно превозно средство не е леко нарушение според Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Законодателят осъжда сурово тези нарушители и е предвидил за тях по-тежки наказания. В чл. 175 ал. 1 от същия закон се казва следното: „Наказва се с лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева водач, който:

  1. Управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на необходимите за това места;

 

Регистрацията на автомобила е важна – тя е като ЕГН-то на човека. Представете си само как ще бъде установен и заловен един шофьор, убил човек на пътя, ако е управлявал кола без номера?!

Освен това при регистрацията в КАТ при сверка на идентификационните номера може да се установи например, ако МПС е станало обект на противозаконно отнемане. Съгласете се, че при пътна проверка униформените няма как да установят на улицата дали шофираното от вас возило не е крадено (дори да сте добросъвестен купувач) и дали не се издирва от международните полицейски органи.

Нерегистрираните возила нямат нито задължителната „Гражданска отговорност”, нито винетка (ако е необходима). В ЗДвП се предвижда временно отнемане на шофьорската книжка и спирането на МПС-то от движение дори само ако карате возило без „Гражданска отговорност”. Предвидена е също и глоба. При липса на винетен стикер органите на реда също имат право да поставят превозното средство на трупчета.

Нерегистрираните возила не минават технически преглед, за тях не се плаща данък и др. А това поставя притежателите им в привилегировано положение спрямо изрядните собственици на пътни превозни средства.

В чл. 343в, ал.2 от НК се казва следното: „който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева“.

Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН) предвижда т.нар. неприсъствено връчване на наказателното постановление за отнемането на свидетелството. При този вариант провинилият се водач хипотетично може и да не разбере за наказанието. Той ще отнесе глоба, но при рецидив не може да бъде съден за престъплението „шофиране без книжка” по Наказателния кодекс. Така не може да се приложи наказанието „лишаване от свобода“. По този казус има тълкувателно решение на Върховния касационен съд.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here