Бивш военен живее от 5 г. в колата си пред бл. 1 в жк „Дупница“: Спи отвън като куче и в мраз, и в пек, сестра му го изгони, не плащал сметки

Не искам да ходя в социален дом, нарушавате ми правата, тук ми е добре, отсече той

Христо Михалчев, лидер на ВМРО:Решенията на проблемите на хората без дом не изискват големи ресурси, а желание и мисъл

 

Бивш военен от 8 години /към днешна дата, 09.04. 2021г./ живее в кола, след като е изгонен от родната си сестра от жилището им в Дупница.

„Не искам да ходя в социален дом, не ми нарушавайте правата, газите Конституцията. Тук искам да живея”, отсече той. Никой не му знае името, съседите са сабравили как се казва, а той отказва да си го съобщи.

Той е преобразил автомобила си в истинска спалня. Таблото на колата е превърнато в библиотека. Военният чете много книги, заварихме го да ремонтира електрически уред на седалката. Складът му за провизии е предната седалка.

„Тук не преча на никого. Няма какво да ми дават апартамент, тук ми е добре. Искам да си живея в колата. Ако някой иска, нека ми подари каравана.”, каза той. Военният не работи, разчита на пенсията си, която взема като бивш полковник. Дълги години е работил в Толбухин. Затова и личната му кола фиат е с толбухинска регистрация. В блок  на жк „Дупница”, точно до градския пазар, се намира семейното жилище на военния, където до преди  години е живял. Сестра му обаче го изхвърлила, тъй като отказвал да плаща сметките за ток и вода и натрупал огромен дълг.

„Дойде съдия изпълнител и го изхвърли на улицата, а той се настани в колата. Смущава целия блок, спи като куче точно пред входа. Няма значение дали е минус 20 или жега от 40 градуса. Той е в колата, диша. Буди съжаление. Тук живеят общински съветници, полицаи… всички се чудят какво да го правят. Да живееш в кола толкова години май не е много нормално. Кой трябва да вземе мерки за такива хора? Къде са социални служби? Нали имаме и социални грижи в Дупница? Те са запознати, всичките 15 души начело с директорката Виолина Лазова получават заплати, за да се грижат за хора в безпомощно състояние. Този човек в коя категория попада, след като роднините му са го изоставили, кой трябва да се грижи за него?”, питаха живеещите в блока, които подадоха сигнала. Преди 10 години по времето на кмета Първан Дангов военният е бил назначен като спасител на басейна в ОУ „Климент Охридски”. „Отличен плувец е, често го виждаме да ходи с грамадни плавници в басейна над парка. Къде се къпе не знаем, може би там, може би в Сапарева баня. Къде ходи до тоалетна пак не знаем?”, казаха още те.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here