Невиждано: Над 8 000 туристи се качиха на Седемте рилски езера вчера и днес, искат от кмета К. Гелев пейки по пътеката и мотики да садят дървета

Над 8 000 туристи от чужбина и старата се качиха на Седемте рилски езера през двата почивни дни- събота и неделя, от планинската контролно спасителна служба. Огромни опашки се извиха за лифта. Лифтаджии и спасители от Планинската спасителна служба бяха на място в абсолютна готовност. „Възхитени сме от обслужването, обслужващият персонал са любезни, приветливи и с добро настроение хора.“ – споделяха чакащите да поемат по лифта в едната и другата посоки. „Как не са се сетили от общината в Сапарева баня да поставят пейки по трасето до последното езеро, толкова красиви гледки, такава прелест, а няма къде да седне човек по пътя, трябва да си намери скала, или да си постели на пътеката. Колко му е да се сети кметът Калин Гелев, кмет на ГЕРБ, и да даде поръчка за 20 пейки. „- дадоха идея семейство Антонови от Банско. „Ние пък искаме да кажем на собствениците на „Рила Спорт“, които стопанисват обектите в района, да раздават по едно две дръвчета , млади фиданки на туристите и да им дават по една мотика, че да залесяват района, вижда се ясно, как бракониери, ветроломи, ветровали и тям подобни безобразни явления са опустошили горите на Рила, погледнете билото на планината, голо е, колко е страшно, там където е стъпил човешки крак, дървета няма, трева не никне. Но стопаните на този земен рай, може да променят картината. Залесявайте, господа, чрез туристите, днес и вчера, можеше да бъдат посадени 8 000 дръвчета.“- подеха инициативата две семейства. Несъмнено една от най-посещаваните дестинации през лятото в Рила са Седемте рилски езера. Ежедневно стотици туристи изминават маршрута от едноименната хижа до най-високото от тях – Сълзата. Езерата са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 метра надморска височина. Най-дълбоко от тях е шестото езеро – Окото, което е с 37.5 метра дълбочина. Край 5-тото – Бъбрека, се събират последователите на Петър Дънов и Бялото братство, които на 19 август посрещат на това място т.нар. от тях слънчева нова година. Част от туристите спират дотук. Повечето обаче продължават по стръмния склон до най-високото – Сълзата. Има хиляди туристи, няма един боклук хвърлен, чистота се пази. Освен от красивата природа и необикновените гледки много от туристите остават впечатлени и от кристално чистата вода на езерата. Те са пълни със стада от пъстърви.  Огромна част от посетителите се придвижват с автомобили по асфалтовия път до Паничище и хижа „Пионерска“ и след това се качват на лифта до хижа „Рилски езера“. Немалко любители на планината използват и пешеходни маршрути. Други се качват на джипки и преодоляват разстоянието с високи дози адреналин по стръмните и каменисти пътеки. Две джипки вчера спукаха гуми, а трета потроши носачи по трасето, но туристите бяха прехвърлени светкавично на други джипки. От хижата до петото езеро – Бъбрека, разстоянието се изминава за около час. Десетки търговци предлагат на туристите вкусни царевици, боровинки, кестени по 2 лв за удоволствие.

Мехлемите от борова смола и билките от региона са истински пенкилер и насъщна необходимост за всеки и никой не се пазари, защото са на достъпни цени.

„Ще бъде прекрасно, ако до хижата на последна спирка се изгради едно кокетно заведение с големи стъкла и много светлина. Хижата е стара и никак не е приятна.“ -бе общото мнение на хората в планината.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here