По 7 експерти от Македония и България обсъждат спорните моменти от историята

Премиерите Борисов и Зоран Заев

Започва обсъждането на историята между България и Македония. Общо 14 експерти от двете държави ще обсъждат спорните моменти и ще търсят консенсус, съобщава Нова телевизия.

Първото заседание ще бъде през юни, а договорът за добросъседство вече е регистриран и в ООН. Новините идват от Солун, където България, Гърция, Албания и Македония обсъждат предстоящата Среща на върха на Евросъюза.

Европа определя министерската среща в Солун като изключително важна, заради няколко теми – спорът за името на Македония и договорът за добросъседство. Най-сериозен напредък обаче има по българо-македонската тема.

3-месечният срок, записан в договора между България и Македония -изтече. До седмица, двете държави, трябва да обявят състава на комисията. Форматът е 7 на 7. Имената вече са ясни.

„Всички са изключително големи експерти и съм убедена, че няма да има никакви възражения срещу състава на тази комисия“, коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Ние сме подготвени. 7 е хубаво число. По 7 членове ще бъдат, главно са историци, но има и от други области“, коментира Никола Димитров, министър на външните работи на Македония.

„Нашето решение е да има и дипломати, но са историци основно. Имаме писател, уважаван професор и специалист по средновековна литература“, коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Своеобразните съдии по история били обсъдени с политическите сили, а договорът регистриран на най-високо ниво.

Министрите от България, Гърция, Албания и Македония обсъдиха и предстоящата среща на върха в София. Целта – новите държави да започнат преговори за присъединяване още през юни. Първото заседание на новата комисия е насрочено за месец юни. Домакин ще бъде България.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here