Дамян Дамянов

Дамян Дамянов

Общо 3977 проверки са извършили през октомври служителите по опазване на горите в териториалните поделения и мобилни контролни звена на Югозападното държавно предприятие, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 997 от проверките са на обекти, в които се извършва дърводобив, 1113 – на превозни средства, транспортиращи дървесина, 1726 – на ловци и 141 – риболовци и други физически лица.

Съставени са 44 констативни протокола и 31 акта за нарушения, от които 30 – по Закона за горите и един – по Закона за лова и опазване на дивеча. И през октомври най-често констатираните незаконни дейности са свързани с транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет.

Задържани са 190 кубически метра дървесина и 15 пространствени куб. метра дърва за огрев,  две каруци, моторен трион и други инструменти за дърводобив.

Системните проверки на служителите на ЮЗДП продължават, като остава засилен контролът в районите с висока концентрация на нарушения. ЮЗДП напомня, че при сигнал на тел. 112 в рамките на един час е готово да реагира на всяко съмнение за нередности в горите.

Стана ясно още, че предприятието открива временни приемни за граждани, които желаят да получат актуална информация за опазването, стопанисването, охраната и възобновяването на горите. Инициативата е в отговор на повишения интерес към дейностите в горите и дисциплината на ползване и е част от политиката на предприятието за активизиране на диалога с местните общности.

„Целта ни е да бъдем максимално близо до хората по места, да се срещнем и разговаряме с тях, да отговорим компетентно и професионално на въпросите им. Обратната връзка е важна за нас, тъй като липсата или недостатъчната информация често е причина за възникване на напрежение сред местните жители”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Първата приемна се е провела на 2 ноември в с. Лозен, в района на „ДГС София”, и е организирана съвместно с кметството. Предстоят срещи с жителите и на други населени места в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска, Ловешка и Пазарджишка.
Вижте видеоканала ни:


1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here