Гостите се почерпиха с вкусен постен боб, сготвен от майстор Киро, и пити, омесени от леля Цвета

Панайотов: Балабанови предоставиха сградата безвъзмездно, дъщеря ми прави ремонта

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Учителят Пламен Воденичаров рецитира свое стихотворение.

Преподавателят по физкултура в СУ Методи Панайотов успя да осъществи още една своя мечта – до самия вход на фабриката в Бараково той откри читалище, носещо името на големия поет Биньо Иванов. Методи Панайотов събра на откриването поне стотина човека – приятели, близки и роднини на поета, прекарал детството си във фабриката за хартия и в заводското селище. Между тях бяха преподавателите от ЮЗУ доц. Стилиян Стоянов и съпругата му доц.

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Методи Панайотов със съпругата на Биньо – Мария Иванова

Таня Стоянова, поетът от Кюстендил Методи Джонев, който на този ден имаше рожден ден, проф. Ивана Енева, съпруга на скулптора М. Енев – преподавател в ХА по керамика, проф. Николов, който ръководи разкопките край Мурсалево. В Бараково дойдоха и издателят от Кюстендил Пламен Янакиев, Красимир Горов, директорът на читалище „Емануил Попдимитров” в Кюстендил София Пейчева.

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Сградата на новото читалище

От Дупница присъства учителят на Методи Панайотов Димитър Мутафчиев и съпругата му д-р Мутафчиева, както и председателят на клуб „Наследство” Елена Кацарска, която също подари книги за библиотеката на читалището. Тук бе и почти цялото семейство на Биньо Иванов без дъщерята му  – съпругата му Мария Иванова, синовете Димитър и Стоян и внукът Влади. Около 1000 книги събира вече библиотеката на читалището и всички са от дарения. Сред дарителите е Юри Юнишев, донесъл 150 тома, Васил Новоселски, председател на читалище „Гоце Делчев” в Благоевград – към 200 книги. Дарения с книги направиха и Методи Джонев, и Пл. Янакиев.

Спомени, свързани с Биньо и неговото безсмъртно творчество, разказаха доц. Стоянов и журналистът Валентин Дишев, който рецитира и стихотворението „До другата трева” от едноименната книга. Стихове чете и поетът Венци Филипов, приятел на заминалия си преди 18 години творец, а бившият учител от бараковското училище Пламен Воденичаров рецитира свое стихотворение, посветено на Биньо, на миналото на Бараково и на фабриката, които не трябва да забравяме. За в. „Вяра” Методи Панайотов разказа как е успял да осъществи идеята си за читалище: „В тази сграда индустриалецът Иван Балабанов, когато е поставено началото на фабриката, прави фурна и стол. Това по-късно е и старата сладкарница, а съседното помещение, където е библиотеката, беше аптека. Тези, които купиха фабриката, унищожиха всичко и дадоха това помещение за кръчма. Когато Балабанови си върнаха имота, аз реших, че трябва да имаме читалище. Балабанов е подарил 7500 тома книги на работниците си. В един момент всичко това се разпродаде, просто ги закараха на площада едни момчета и ги продадоха за по 5 и 10 ст. Тогава побеснях – защо не ги продадоха на мен!? Тогава реших да направя читалище – така си бях обещал. Сега Балабанови предоставиха тази сграда безвъзмездно да се ползва за тази цел. Дъщеря ми прави ремонта, на втория етаж пък има две стаи, които ще се използват за хранилище. Идеята е всеки, който желае, да подари книги или списание и по този начин да направим нещо без участието на институции – държава, общини и така нататък. Така че началото е сложено.” Методи Панайотов почерпи гостите с вкусен постен боб, сготвен от майстор Киро, и пити, омесени от леля Цвета, сладки и кекс, ракия и червено вино.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here