В знак на протест срещу бъдещия Център за депониране и преработка на неопасни отпадъци през 2012 г. бе изграден параклисът от сдружението. Отец Борис го освети..

Адският пожар край Дупница, пламнал на незаконното сметище на Кольо Илиев под магистрала „Струма“ заобиколи в радиус от 50 метра параклиса „Св. св. Константин и Елена“ край село Джерман. Това явление е тлокова чедно и си заслужава вниманието, съобщи председателят на сдружение „Бъдеще за Джерман“ Борислав Тасков. Той твърди, че чудото може да се види с просто око и от водачите на моторни превозни средства, който минават по магистрала „Струма“.

„Кой смелчага ще блъсне параклиса „Св. св. Константин и Елена“?“-попита председателят на сдружение  по време на пресконференция днес обяви поредния протест срещу изграждането на депо за отпадъци в землището на село Джерман. „В знак на протест срещу бъдещия Център за депониране и преработка на неопасни отпадъци през 2012 г. бе изграден параклисът от сдружението. Отец Кирил го освети…, всички бивши кметове, повече от 30 души присъстваха, с изключение на Асен Пилев и Атанас Янев. Храмът се намира върху терена, предвиден за депо. Не беше необходимо строително разрешително от Община Дупница, тъй като не става въпрос за масивна постройка, а за дървена конструкция.“- каза Тасков.

„Господ е настанил името си във всеки храм и трябва да изпитваме респект и страхопочитание към всяка църква, та дори и в барака, или в скала, където се ховори за Христос и великото спасително дело за чевечеството. Господ говори по различен начин на хората, но човек не внимава, особено безчуствени са богаташите, от които идват всичките злини, те незнаино, волно или неволоно са станали оръдия в ръцете на зли сили заслепени от блясъка на златото, парите, пожарът е точно това и нека си направи всеки извода, за да избегне огненото езеро след този живот, това не е мит. Често да се каем и да прощаваме, но виновниците сега да си понесат последствията, сърцата им са закоравели от неверието.“- е мнението на Валентина Георгиева от Джерман.

Движението по магистралата продължава да бъде ограничено. Части от моста и двете платна са силно засегнати. Прави се обстойна оценка на щетите. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поисак осребяването на щетите от Кольо Илиев, който незаконно затрупа с отпадъците носещите конструкции, колоните на магистралата и я унищожи. 4ВЛАСТ многократно би тревога за опасността, но никой не реагира. През 2018 г, април, кметът Методи Чимев алармира за отпадъците за пожарна опасност РИСВ, но напразно, заведе и дела. Сервитутът на автомагистралата е публична държавна собственост.

Частичното бедствено положение продължава и днес, каза Крум Милев. „Няма замърсяване на въздуха.“- твърди Милев и добави:“ Има изгоряла плевня и барака, изгорели гори и треви, периметърът е огромен. Има още два пожара в момента. Имаше и опасна ситуация на газопровода на 20 метра от него се направи обезопасителна дига, прекъснахме огъня в района на газопровода. В момента се разпали пожара в местността Кършия, има и доброволци там. Изгоряха мери и пасища, но къщи и кошери с пчели са незасегнати. Огъня се пренесе на Балановски рид и спря пред имот с кошери. Изгоря сеновал, Много силен огън беше, помогнаха пожарникари и усилията на доброволци. За една минутта щяха да паламнат и 50 кошера, огъня спря пред оградата, вятърът обърна посоката на стихията.“